Publieke camera's

Cameratoezicht helpt onze gemeente veiliger en netter te houden. Zo gebruiken we bijvoorbeeld vaste camera's voor het bewaken van fietsenstallingen, openbare plaatsen en het gemeentepatrimonium. Daarnaast zetten we tijdelijke camera's in tegen zwerfvuil en overlast.

Het lokaal bestuur werkt aan een duidelijk reglement om ervoor te zorgen dat de camera's op een juiste manier gebruikt worden. Voordat we camera's plaatsen, kijken we altijd of het echt nodig is. Zo bekijken we de beelden pas als er een melding is en maken we geen gebruik van speciale ANPR-camera's of toestellen die gebruik maken van automatische gezichtsherkenning. Zo zorgen we dat camera's ons helpen zonder jouw privacy te schenden.

De camerawet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's omschrijft alle richtlijnen en verplichtingen voor het gebruik van bewakingscamera's. Zo ben je als bezitter van een bewakingscamera verplicht:

  • om jouw bewakingscamera's aan te geven.
  • een register van de beeldverwerkingsactiviteiten bij te houden.
  • een pictogram aan te brengen aan de ingang van de bewaakte plaats.

Meer weten over het inzetten van bewakingscamera's rond je woning of (in je) zaak? Lees hier verder.

Waar hangen onze publieke camera's?

Veelgestelde vragen

Hangen er camera's in Lievegem?

Ja. Lievegem heeft 34 camera's hangen op 10 openbare locaties. De camera's helpen ons om overlast op die locaties aan te pakken.

Wie mag deze beelden bekijken?

Enkel medewerkers van de Politiezone Deinze-Zulte-Lievegem mogen de camerabeelden bekijken en analyseren. Zij kregen hiervoor de toestemming van het college van burgemeester en schepenen. Zij zijn bovendien specifiek opgeleid en werken volgens zeer strikte procedures. Het verwerken van de beelden gebeurt in alle discretie.
 

Ik werd slachtoffer van een misdrijf. Kan ik camerabeelden opvragen?

Neen, maar je kan wel hulp vragen aan de politie. Ben je slachtoffer van een misdrijf, doe dan eerst aangifte bij de lokale politie. Indien het misdrijf onder het oog van een toezichtcamera is gebeurd, dan bekijkt de politie de beelden voor je na.

Ik heb een vraag: waar kan ik terecht?

Heb je een vraag rond inzagerecht, opvragen beelden, klachten en meldingen? Dan kan je terecht via het contactformulier.

Is er een reglement cameratoezicht voor bewakingscamera's in Lievegem?

We zetten camera's in conform de camerawet van 21 maart 2007, maar hebben nog geen eigen reglement. Het lokaal bestuur werkt nog aan een duidelijk reglement om ervoor te zorgen dat de camera's op een juiste manier gebruikt worden.

Dat betekent niet dat we camera's achteloos inzetten. Voordat we camera's plaatsen, kijken we altijd of het echt nodig is.

Moet ik doorgeven dat ik een camerabewakingssysteem heb aan de ingang van mijn woning, handelszaak of industriële site heb?

Ja, de nieuwe camerawet  bepaalt dat je het gebruik van deze camera's voortaan moet registreren voor de politiediensten en dit via www.aangiftecamera.be.
 

Waar hangen de publiek camera's?

Je vindt in totaal 34 camera's op 10 locaties:

  • bibliotheekafdeling Zomergem (Den Boer): 1
  • chiro Luvand (Kort Eindeken): 3
  • jeugdlokalen Kwadrant (Hofbouwstraat): 4
  • jeugdlokalen Waarschoot (Oostmoer): 3
  • kerk Waarschoot en fietsenstalling (Waarschootdorp): 4
  • kerk Zomergem fietsenstalling en kop Dreef (Markt): 2
  • parking Centrum (Nieuwstraat): 9
  • parking De Speelboom (Centrumstraat): 3
  • recyclagepark Zomergem (Bevrijdingstraat): 5
  • TTC Zomergem (Hofbouwstraat): 2