Update PFAS in Lievegem

Naar aanleiding van de bodemverontreiniging rondom de site van 3M in Zwijndrecht, besliste de Vlaamse overheid om de risico's verder in kaart te brengen. De gemeente maakte samen met de Hulpverleningszone Centrum en de Openbare Afvalmaatschappij (OVAM) een inventaris op van terreinen waar mogelijk PFAS in het milieu kan zijn terecht gekomen.

Er zijn vier plaatsen waar OVAM een verkennend onderzoek is gestart:

  • Brandweerkazerne (Waarschoot)
  • Merelpark (Waarschoot)
  • Voormalige brandweersite Blauwersstraat (Zomergem)
  • Vrachtwagenparking (Waarschoot)

Resultaten

Op deze vier terreinen werd een verontreiniging vastgesteld (zowel in de bodem als in het grondwater). Er moet dus verder onderzoek gebeuren dat de risico's voor mens en milieu in kaart moet brengen.

Alle inwoners in een straal van 100 meter en in een straal van 500 meter kregen een brief met daarin voorzorgmaatregelen die moeten genomen worden. Voor de inwoners op 500 meter van de sites gaat het vooral over het niet gebruiken van grondwater als drinkwater en het niet gebruiken om zwembad mee te vullen of de moestuin te besproeien.

Wat zijn de volgende stappen?

OVAM heeft de saneringsplichtigen op de hoogte gebracht. Zij moeten een verder bodemonderzoek laten uitvoeren dat de verontreiniging in kaart moet brengen. Door de vele onderzoeken naar PFAS-verontreiniging die momenteel bezig zijn in Vlaanderen, kan het onderzoek (en de resultaten)  even op zich laten wachten. Uiterlijk eind 2023 (Brandweerkazerne, Merelpark) en midden 2024 (Blauwersstraat, Oostmoer) moet het verslag van het beschrijvend bodemonderzoek ingediend zijn bij OVAM. In afwachting van de resultaten nemen de saneringsplichtigen de nodige voorzorgs- en veiliheidsmaatregelen.