Ook jongeren vanaf 16 kunnen Itsme gebruiken

De populaire identiteitsapp Itsme kan voortaan ook gebruikt worden door jongeren vanaf 16 jaar. Die jongeren kunnen hun account wel enkel activeren als ze een bankkaart hebben bij één van de grootbanken. Wie klant is bij een kleinere bank, kan Itsme pas vanaf z'n achttiende aanvragen via de elektronische identiteitskaart.

Omslagfoto: logo Itsme

De inlog-app Itsme is voortaan ook toegankelijk voor 16- en 17-jarigen, op voorwaarde dat zij over een bankkaart van een grootbank (Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC of ING) beschikken. Wie buiten deze categorie valt, zal de itsme-app pas kunnen gebruiken vanaf 18 jaar. Maar enkel als je een elektronische identiteitskaart hebt met het juiste certificaat.

Ook met eID lukt het niet altijd meteen

Hoe dit komt? Elektronische identiteitskaarten van minderjarigen hebben maar één actieve chip: deze om zich te identificeren. Het certificaat om een handtekening te zetten, staat zolang ze minderjarig zijn op non-actief. Dit omdat minderjarigen onbekwaam geacht worden om rechtshandelingen te stellen en dus niet rechtsgeldig kunnen tekenen.

In principe krijgen minderjarigen een identiteitskaart op 12 jaar met een geldigheid van 6 jaar en stelt zich geen probleem. Wanneer zij 18 jaar worden, krijgen ze een oproep van de gemeente om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen en activeren we onmiddellijk het handtekeningcertificaat.
 
Maar in sommige gevallen zal een minderjarige pas na 12 jaar een nieuwe eID moeten aanvragen, bijvoorbeeld bij verlies of diefstal, of omdat de Kids-ID nog geldig is nadat het kind 12 jaar is geworden en deze dan niet noodzakelijk moet vervangen worden door een eID. Als de minderjarige later dan de 12-jarige leeftijd een nieuwe kaart aanvraagt of zijn Kids-ID vervangt met een eID, zal de nieuwe kaart opnieuw een geldigheidsduur van 6 jaar krijgen. Resultaat: de identiteitskaart is geldig tot na het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, waardoor de gemeente de jongere op 18 jaar niet zal oproepen om de kaart te vernieuwen en het handtekeningcertificaat dan ook niet geactiveerd wordt.

Hoe los ik dit op?

Het is in dat geval dus aan de 18-jarige zelf om bij meerderjarigheid met de elektronische identiteitskaart en pin/pukcode naar de gemeente te gaan om het handtekeningcertificaat te laten activeren. Maak hiervoor steeds een afspraak binnen onze openingsuren.

Veelgestelde vragen

Welke certificaten staan er op mijn eID?

Op jouw identiteitskaart staan verschillende certificaten, maar slechts twee ervan zal je zelf gebruiken:

  • Authentication certificaat: dat heb je nodig als je bij een online overheidsdienst (cf. TaxOnWeb) wil aanmelden.
  • Signature certificaat: dat heb je nodig om een document digitaal te ondertekenen.

Daarnaast staat er ook een certificaat van het rijksregister op je identiteitskaart. Dat certificaat bewijst de authenticiteit van de persoonlijke data die op de eID staan.

Welke informatie staat er op deze certificaten?

De certificaten bevatten informatie over jouw identiteit zoals je rijksregisternummer en een unieke sleutel. Die sleutel kan je zien als een geheime code die jouw identiteit aan je eID koppelt. Om de echtheid van de certificaten te garanderen, zijn ze digitaal ondertekend met een certificaat van de overheid.