Hey LIEVEGEM ... laat van je horen!

Onder de noemer ‘buurtbabbel’ trekt het lokaal bestuur Lievegem voortaan elk jaar naar drie buurten. Lievegemnaren zullen er aan de hand van toegankelijke werkvormen een praatje slaan met raadsleden en medewerkers. Op die manier wil Lievegem weten wat er écht leeft in de buurt.

Omslagfoto: lokaal bestuur Lievegem

Lievegem wil graag rekening houden met de Lievegemnaar en nam dat zelfs als actiepunt in het meerjarenplan mee. Elk jaar organiseert de gemeente een enquête over een specifiek thema. Alleen is het niet altijd eenvoudig om uit zo’n bevragingen de juiste details te halen. Dat wil het lokaal bestuur voortaan opvangen met een bijzondere vorm van participatie.

Meer dan een babbel met de buurt

De buurtbabbel is een erg toegankelijk vorm van participatie. Lievegem wil zoveel mogelijk inwoners de kans geven om erbij te zijn door gebruik te maken van bestaande evenementen. Iedereen die wil, kan een praatje maken met medewerkers en raadsleden van het lokaal bestuur. Om het gesprek wat op gang te helpen, voorziet Lievegem twee laagdrempelige oefeningen. De buurtbabbel is bovenal een toegankelijke manier om je bezorgdheid, suggestie of droom mee te geven aan het lokaal bestuur.

Elk jaar 3 andere buurten

De aftrap wordt gegeven tijdens de Wijkkermis Lo op zaterdag 27 mei (14.00 uur). Later dit jaar vinden er nog buurtbabbels plaats in Beke en in Ronsele. De volgende jaren komen er telkens drie andere buurten aan de beurt. In totaal plant Lievegem zo 9 buurtbabbels. Naast Lo, Beke en Ronsele worden er ook nog buurtbabbels georganiseerd in Bloemekenswijk, Lovendegem, Oostwinkel, Vinderhoute, Waarschoot en Zomergem.

Duurzame participatie

Lievegem is best ambitieus met deze buurtbabbels en wil de verzamelde informatie meenemen in het lokaal beleid. Het voordeel aan deze aanpak is dat het lokaal bestuur elk jaar drie buurten aandoet. Dat betekent dat er drie jaar teruggekeerd wordt naar een buurt: een ideaal moment om na te gaan wat er met de ideeën van de vorige buurtbabbel is gebeurd.