Wat is een buurtbabbel?

Een buurtbabbel is een laagdrempelige manier voor de Lievegemnaar om mee te denken over ideeën die onze gemeente nóg mooier kunnen maken. Het lokaal bestuur komt jaarlijks naar drie evenementen in de woonkern, buurten en wijken. Op een interactieve manier kan je jouw mening geven, je gekste ideeën pinnen of met lokale politici in gesprek gaan.

Wat leeft er in jouw buurt?

Zo'n buurtbabbels zijn een onschatbare bron van informatie voor het lokaal bestuur. Via adviesraden en eerdere bevragingen komen we al heel wat te weten, maar lang niet alles. Aan de hand van deze prikkelende opstelling en échte gesprekken, kan je vertellen wat er écht leeft in je buurt en waarom dat zo belangrijk is.

We deelden Lievegem hiervoor op in 9 buurten: Beke, Bloemekenswijk, Lo, Lovendegem, Oostwinkel, Ronsele, Vinderhoute, Waarschoot en Zomergem.

Duurzame participatie

Wat gebeurt er met de resultaten van deze babbels? Dat hangt ervan af. Misschien gaf je wel een heel concreet en uitvoerbaar idee mee: onze teams bekijken de haalbaarheid. Of misschien had je een boeiend gesprek waar je een groter idee, visie of aanpak meegaf: dan kan dit als inspiratie dienen voor onze teams en de Lievegemse raadsleden.

Het voordeel aan deze buurtbabbels: we doen elk jaar drie buurten aan. Dat betekent dat we drie jaar later naar elke buurt terugkomen. Een ideaal moment om na te gaan wat er met de ideeën van de vorige buurtbabbel is gebeurd.

Veelgestelde vragen over de buurtbabbels

Waarom een buurtbabbel?

Een buurtbabbel is een laagdrempelige manier om deel te nemen aan het beleid (participeren). Door naar de buurten te gaan tijdens bestaande evenementen, krijgen meer inwoners de kans om hun mening over bepaalde onderwerpen te geven. Op die manier vormen de buurtbabbels een mooie aanvulling op klassieke participatie (bevragingen, adviesraden).

Wie mag er naar een buurtbabbel komen?

Heel eenvoudig: iedereen.

We mikken natuurlijk op mensen uit de buurt zelf, maar de buurtbabbel heeft ook een thema. Bewoners van andere buurten mogen uiteraard aansluiten om hun 'gedacht' te zeggen over dat thema. Graag zelfs.

Hoe werkt het precies?

Dat hangt helemaal van jou af. We voorzien wel een standaardopstelling om je op weg te zetten. Dat ziet er zo uit:

  • Hoe ziet mijn buurt er nu uit? Aan de hand van vijf stellingen kan je met een magneet op ons bord aangeven in welke mate je akkoord gaat met een stelling.
  • Hoe zou mijn buurt (of gemeente) er kunnen uitzien? De stellingen kunnen een inspiratiebron zijn om na te denken over hoe je buurt er in de toekomst zou kunnen uitzien. Met kleine kaartjes en magneten kan je jouw idee 'pinnen' op een kaart van je buurt en een kaart van Lievegem.
  • Het Lievegems droomboek. Heb je meer ruimte nodig of stel je graag iets visueel voor? Dan kan het droomboek jou helpen. Dat is een dik boek waarin je een droom of idee kan neerschrijven en er bijvoorbeeld een knappe tekening bij kan maken. Zo creëren we een uniek werk waarin Lievegemnaren uit verschillende hoeken en generaties hun dromen noteerden.
  • Ideeënbus. Blijf je liever wat meer anoniem? Ook dat kan. We voorzien kaartjes waarop je jouw idee kan neerschrijven. Die kan je nadien in een old school ideeënbus steken.

Allemaal goed en wel, maar waar blijft de 'babbel' uit buurtbabbel? Dat is het leuke: dat kan je steeds tussendoor doen. Er zijn medewerkers van het lokaal bestuur aanwezig en raadsleden. Zij helpen je niet alleen op weg met de oefeningen van hierboven, maar staan te popelen om met je te praten. Krijg je het niet zo eenvoudig op papier gezet? Tijdens een gesprek lukt het je vast wel om duidelijk te maken wat jij belangrijk vindt.