Klimaatplannen

De klimaatverandering is een mondiaal probleem, maar de gevolgen ervan zijn ook duidelijk bij ons te voelen. Hevige neerslag en een waterbom met wateroverlast tot gevolg, abnormaal warme en droge zomers als oorzaak van bosbranden, hittestress in steden en dorpen,… zijn daar voorbeelden van. En deze fenomenen zullen in de toekomst extremer en frequenter worden.

Maar niet alleen de gevolgen van de klimaatverandering, ook de oplossingen moeten zowel op mondiaal als op lokaal niveau worden gezocht. Het lokaal bestuur ondertekende enerzijds het Burgemeestersconvenant en anderzijds de Vlaamse Energie- en KlimaatPacten. Zo helpen we de globale Vlaamse én Europese klimaatdoelstellingen te verwezenlijken.

Europees burgemeestersconvenant

Ondertekening

Het lokaal bestuur Lievegem ondertekende in 2019 het Europees Burgemeestersconvenant. Door het ondertekenen van dit burgemeestersconvenant geven we aan dat we tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens met 40% willen terug dringen op ons eigen grondgebied. Ook willen we onze gemeente meer weerbaar maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering zoals overstromingen, droogte en verlies aan biodiversiteit.

En we zijn hierin niet alleen. Het Burgemeestersconvenant is het 'grootste stedelijke klimaat- en energie-initiatief ter wereld'. Het brengt bijna 8.000 lokale en regionale besturen samen. Zij engageren zich vrijwillig om de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op hun grondgebied te verwezenlijken en te overtreffen.

Want om de klimaatproblemen aan te pakken zijn niet alleen akkoorden op mondiaal niveau (zoals dat van Parijs) belangrijk. Een koolstofarme samenleving is een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen moet zijn steentje bijdragen: burgers, bedrijven, handelaars, landbouwers, scholen, verenigingen, … Iedereen wordt mee op de klimaatkar gehesen. En als lokaal bestuur, geven we graag een flinke duw aan die kar.

Participatief traject

In september 2017 zijn we gestart met een uitgebreide consultatieronde om te komen tot een gedragen actieplan voor Lievegem. Alle diensten en beleidsverantwoordelijken, maar ook een aantal enthousiaste inwoners en mensen uit bedrijven en verenigingen werden van bij het begin betrokken.

We organiseerden een gemeentelijk klimaatteam en thematische werkgroepen rond mobiliteit, gebouwen en hernieuwbare energie. Alle 'Lievegemnaren' konden meedenken over goede acties en maatregelen tijdens drie klimaattafels.

Opstellen van een mitigatie- en adaptatieplan

Enerzijds werd een klimaatplan – luik mitigatie opgemaakt. Dit plan bevat concrete maatregelen om de CO2 -uitstoot drastisch naar beneden te krijgen.

Anderzijds werd ook duidelijk dat we ons meer weerbaar moeten maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering (bijvoorbeeld wateroverlast, droogte, erosie, hittestress).

Samen met 11 andere gemeenten van het Meetjesland nemen we actief deel aan het project ‘Meetjesland klimaatgezond’, getrokken door de Provincie Oost-Vlaanderen en de streekintercommunale Veneco. Via dit initiatief werd een klimaatplan – luik adaptatie opgemaakt voor deze 11 gemeenten.

Dit algemeen plan voor het Meetjesland werd verfijnd voor onze gemeente. Concrete maatregelen om ons te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen werden gebundeld in het klimaatplan – luik adaptatie.

Vlaams energie- en klimaatpact (LEKP)

Historiek

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (kortweg LEKP) is een pact tussen de Vlaamse overheid en de steden en gemeenten. Het LEKP is de vertaling van de Europese regelgeving naar de mogelijkheden en specifieke situatie in Vlaanderen.

Het IPCC rapport van 2022 toonde aan dat de CO2 -reducties niet snel genoeg gaan en dat de  klimaatverandering ons sneller en intenser treft dan verwacht. Het LEKP 1.0 werd aangepast naar aanleiding van de strengere doelstellingen geformuleerd in de Europese regelgeving ‘Fit for 55’ (LEKP 2.0).

De energiecrisis en de hoge energieprijzen tonen echter de dringendheid aan om verdere stappen te ondernemen. Het is meer dan ooit duidelijk geworden dat we als samenleving de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen versneld moeten afbouwen om meer weerbaar te zijn bij toekomstige prijsschokken. Hierbij moeten we inzetten op het reduceren van de energievraag en de overblijvende energievraag met hernieuwbare bronnen in te vullen. Er werden dan ook meer ambitieuze doelstellingen rond energie geformuleerd in de volgende versie van het LEKP (2.1).
 

Algemene inhoud

Het LEKP heeft een vaste structuur: er zijn algemene doelstellingen en doelstellingen rond 4 thema’s (4 werven).

  • Werf 1 ‘Laten we een boom opzetten’ draait rond vergroening.
  • Werf 2 ‘Verrijk je wijk’ gaat over renovatie en hernieuwbare energie.
  • Werf 3 ‘Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar’ handelt over koolstofvrije (deel) mobiliteit.
  • Werf 4 ‘Water. Het nieuwe goud.’ neemt de droogteproblematiek onder handen.

Hier kan je de volledige tekst van het Lokaal Energie- en KlimaatPact (1.0) lezen.
Hier kan je de volledige tekst van het Lokaal Energie- en KlimaatPact 2.0 lezen.
Hier kan je de volledige tekst van het Lokaal Energie- en KlimaatPact 2.1 lezen.