Verwarmen met hout
Heel wat mensen houden van de gezellige warmte die houtverbranding geeft. Maar de rook uit de schoorsteen kan sterke hinder en gezondheidsrisico’s veroorzaken voor je omgeving, buren, jezelf en je gezin. Hoe beter de verbranding, hoe minder brandhout je verbruikt én hoe minder luchtvervuiling en hinder je zal veroorzaken.
Door de juiste brandstof te gebruiken en goed op te letten hoe en wanneer je stookt, kan je niet alleen besparen op je houtverbruik, maar ook de hinder en gezondheidseffecten verminderen. Win-win dus!
Houtstook: nadelig voor de luchtkwaliteit
In Vlaanderen is 42% van het fijn stof (PM 2,5) in de lucht afkomstig van hout of pellets die gezinnen verbranden om hun woning te verwarmen. Ook roet van houtkachels is slecht voor de luchtkwaliteit en draagt bovendien bij aan de klimaatopwarming. Niet elk toestel is even vervuilend. De uitstoot verschilt naargelang de leeftijd en het kachelmodel. Hoe ouder het toestel, hoe hoger de uitstoot. Nieuwere modellen moeten immers voldoen aan strengere productnormen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde uitstoot van fijn stof per kacheltype.
Workshop 'houtstook'
In 2023 organiseerden we een workshop ‘houtstook’ samen met Logo Gezond+. De presentatie van dit infomoment kan je hieronder herbekijken. Je vindt er bovendien een praktische gids voor een betere houtverbranding terug.
Kies je toch voor hout? Beperk de gezondheidsrisico's
Heb je geen alternatief en kies je toch voor hout om je woning te verwarmen? Of steek je jouw kachel sporadisch aan voor de gezelligheid? Hou dan rekening met deze tips om de blootstelling aan rook zo veel als mogelijk te beperken.