Veelgestelde vragen

Kan er cash betaald worden op de recyclageparken?
Neen. Op de recyclageparken van Zomergem en Lovendegem kan je enkel met betaalkaarten betalen. Er zijn 2 betaalautomaten per park. Op het recyclagepark van Waarschoot kan je niet betalen (enkel gratis fracties).

Ik heb afval voor 3 verschillende tariefzones (gratis + 2 betalend). Wat moet ik doen?
Je kiest aan de ingang van het recyclagepark Zomergem eerst de tariefzone van het afval dat je eerst wil lossen (5 keuzemogelijkheden: gratis + 4 betalende tarieven). Je deponeert dit afval en rijdt naar de uitgaande weegbrug waar je afrekent. Je rijdt terug naar de ingang en kiest het tarief van het afval dat je dan wil lossen. Dit herhaal je nogmaals voor de derde fractie.
Je kan ook al het afval in één beweging lossen maar dan moet je het hoogste tarief kiezen voor al het afval.
Op het recyclagepark van Lovendegem geldt dezelfde regeling, maar daar is de gratis zone vrij toegankelijk voor de inwoners en ligt de weegbrug aan de ingang van de betaalzone. Daar heb je 4 keuzemogelijkheden (4 betalende fracties).
Op het recyclagepark Waarschoot kan je enkel gratis fracties kwijt en groenafval tot 1.250 kg per jaar.

Zijn er aparte tarieven voor bedrijven?
Ja. Bedrijven betalen groenafval en asbest vanaf de eerste kg. Inwoners krijgen een jaarlijkse vrijstelling van 1.250 kg groenafval en 200 kg asbest.

Kan een bedrijf groenafval lossen op het recyclagepark Waarschoot?
Neen. Bedrijven moeten met groenafval naar de recyclageparken van Zomergem of Lovendegem. Voor bedrijven is groenafval betalend vanaf de eerste kg en er wordt geen betalend afval aanvaard op het recyclagepark Waarschoot.

Mag ik met een vrachtwagen afval aanleveren op de recyclageparken?
Neen. Het hoogst toegelaten brutogewicht van de voertuigen bedraagt 3500 kilo, met uitzondering van landbouwvoertuigen.

Kunnen we een factuur krijgen?
De tickets volstaan normaliter voor de boekhouding. Maar houders van een toegangskaart (geen e-ID-kaart) kunnen een overzichtsfactuur van de reeds betaalde retributie (periode zelf te bepalen) vragen, mits betaling van 5 euro administratiekosten. Er worden dus enkel overzichtsfacturen gemaakt na betaling. Er kan dus niet betaald worden op basis van een factuur. Een overzichtsfactuur kan enkel op de recyclageparken van Zomergem en Lovendegem aangevraagd worden.

Ik had nog krediet staan op mijn vorige toegangskaart. Kan ik dit recupereren?
Ja. Dit krediet wordt automatisch overgezet naar het nieuwe systeem.

Kan het tarief nog aangepast worden als ik een verkeerd tarief heb gekozen?
Ja. Er zijn 2 mogelijkheden maar telkens is de tussenkomst van een parkwachter nodig.
Je stelt vast dat je een verkeerd tarief hebt gekozen maar je bent nog niet uitgewogen:
je meldt dit onmiddellijk aan de parkwachter die het tarief aanpast.
Je stelt vast dat je een verkeerd tarief hebt gekozen en je bent wel al uitgewogen:
je meldt dit onmiddellijk aan de parkwachter die een tariefaanpassing kan aanvragen bij het team omgeving.

Moet ik groenafval in zakken van 60 l aanvoeren op het recyclagepark van Waarschoot?
Op het recyclageparken van Waarschoot moet je groenafval in zakken aanvoeren. Het volume wordt geschat in eenheden van 60 l (gelijkgesteld met 20 kg). De zakken waarin je groenafval aanvoert mogen een ander volume hebben. Een volumeschatting is minder nauwkeurig dan een weging. Geef je de voorkeur aan een exacte bepaling van het gewicht dan kan dit op de recyclageparken van Zomergem en Lovendegem.

Kan ik meer dan 1.250 kg groenafval kwijt op het recyclagepark Waarschoot?
Neen. Boven de 1.250 kg groenafval per jaar wordt dit betalend en moet je dus naar het recyclagepark van Zomergem of Lovendegem.
Als je bijvoorbeeld reeds 1.200 kg groenafval aanvoerde en je levert nogmaals 80 kg groenafval aan te Waarschoot (4 zakken van 60 l) dan mag je nog een laatste maal te Waarschoot lossen. Jouw totaal staat dan op 1.280 kg groenafval waardoor je saldo negatief wordt (30 kg groenafval te betalen aan 0,06 euro/kg => saldo – 1,80 euro). Bij jouw volgend bezoek aan het recyclagepark van Zomergem of Lovendegem zal je eerst het negatief saldo moeten vereffenen voor je betalend afval mag lossen.

Moet ik het minimum tarief van 1 euro betalen bij iedere aanvoer van groenafval?
Neen. Zolang je onder de vrijstelling van 1.250 kg groenafval op jaarbasis valt wordt het minimumtarief van 1 euro niet aangerekend.Hetzelfde geldt voor asbest met een vrijstelling van 200 kg (opgelet asbest kan je enkel kwijt op de recyclageparken van Zomergem en Lovendegem). Het asbest moet aangeleverd worden in een zak die je kan bekomen op de recyclageparken van Zomergem en Lovendegem.

Hoe kan ik een (tijdelijke) toegangskaart krijgen voor de recyclageparken?
Je vult een digitaal aanvraagformulier in op de website of op papier aan een onthaalbalie van Lievegem. Je krijgt bericht wanneer je de toegangskaart mag afhalen aan de onthaalbalie. Bij afhaling van de kaart dient 5 euro te worden betaald.

Moet ik 1 euro betalen als ik enkel afvalsoorten breng die gratis zijn?
Neen, enkel wanneer je betalend afval brengt, wordt een minimum tarief van 1 euro aangerekend.

Moet ik sorteren vooraleer ik naar het recyclagepark ga?
Ja, de afvalsoorten moeten gesorteerd worden in de verschillende containers. Je kan ook best sorteren per tarief. Zo kan je de verblijftijd op het recyclagepark beperken.

Mag ik groenten- en fruitafval naar het recyclagepark brengen?
Neen, dit afval wordt niet aanvaard op de recyclageparken. Groenten- en fruitafval composteer je best thuis. Enkel groenafval mag naar het recyclagepark gebracht worden.

Is er op het recyclagepark compost beschikbaar?
Ja: op de drie recyclageparken kan je gratis compost meenemen.

Zijn er op het recylagepark houtsnippers verkrijgbaar?
Neen: hiervoor kan je niet op onze recyclageparken terecht. Je luistert hiervoor best bij een tuincentrum of een verwerkingsbedrijf van groenafval.

Waar kan ik met vragen terecht?

Heb je vragen over de werking van de recyclageparken, over het aanbieden van afval- of materiaalstromen? Contacteer dan de parkwachters.

Je kan ook steeds terecht op de gratis infolijn van IVM 0800 13 580 (tijdens kantooruren), op ivm@ivmmilieubeheer.be of je kan een vraag stellen via het meldingsformulier op www.ivmmilieubeheer.be

Heb je vragen over de betaling van materiaalstromen of wens je als ondernemer, vereniging of eigenaar niet-inwoner een (tijdelijke) toegangskaart? Contacteer dan de gemeentediensten via www.lievegem.be of omgeving@lievegem.be of 09 396 23 00 – team omgeving, Dreef 20 te 9930 Zomergem.