Waarschootstof
Ooit vormde Waarschoot hét textielcentrum van de regio. Arbeiders pendelden hierheen om te werken in een van de talrijke textielfabrieken van het dorp. Wat vandaag nog rest zijn oude fabrieksgebouwen, overblijfselen van de textielproductie, de namen en architectuur van arbeiderswijken, de verhalen van voormalige werknemers.
Sinds het eerste kwart van de zeventiende eeuw ontspon zich een levendige linnenindustrie in het nog rurale Waarschoot. Het traditionele Waarschootse lijnwaad was goedkoop, cru, zelden gebleekt, ongekleurd en grauw. De stof was doorgaans zwaar en grof. In het hart van het Meetjesland hadden wevers de vaardigheid om gemengde stoffen te weven.
Vanaf 1740 vervaardigden wevers flanellen stoffen in of voor de plaatselijke wol- en lijnwaadmanufactuur van Waarschotenaar Georgius Baudts: de weefsels bestonden uit een schering van linnen en een inslag van wol. Baudts zou voornamelijk coating, baai en vlamink hebben vervaardigd. Coating en baai waren dikke en grofwollen weefsels, voornamelijk door de gewone man gedragen. Vlamink was de verzamelnaam voor gemengde stoffen, ongeacht de gebruikte grondstoffen.
Door de faam van goedkope, gemengde stoffen was de eenvoudige en commerciële weeftechniek tot ver buiten de parochiegrenzen als waarschootstof gekend.
Fiets- en wandelroutes
Wandel en fiets langs de relicten van het historische weven, spinnen en verven. Ervaar hoe groot het belang was van vlas en katoen voor het Waarschoot van toen. Met deze erfgoedkaart ontdek je zelf de gekende plekken en verborgen parels.
Ga tot achter voormalige fabrieksmuren, langs sites waar gewoond werd en gewerkt, naar directeursvilla's en herenwoningen, tot vroegere arbeidershuisjes en tuinwijken. Volg de uitgestippelde route of kies zelf je eigen pad.
Fietsroute (10,5 km)
Wandelroute (4 km)