Sportroutes

Lievegem telt heel wat mooie plekjes, die je via een uitgestippelde route te voet of per fiets kan ontdekken.

Mountainbikeroutes

In Lievegem zijn er heel wat mogelijkheden voor mountainbikers. Hier een overzicht van alle routes en verbindingslussen die onze gemeente rijk is.

Lovendegem
In Lovendegem zijn er 3 routes uitgewerkt, een blauwe van 33,4 km, een rode van 40,7 km en een groene lus van 14,7 km.
Daarnaast zijn er verbindingstrajecten met Gent, Waarschoot en Beke.
De startplaats voor alle lussen is de sporthal van Lovendegem, Sportstraat 24, 9920 Lievegem.

Zomergem
Ook in Zomergem zijn er 3 routes uitgewerkt. De rode lus is een route van 35,7 km, de groene is 12,4 km lang en de blauwe is 24,5 km.
Daarnaast zijn er verbindingstrajecten met Waarschoot, Adegem en Beke.
De startplaats voor de Zomergemse lussen is Sporthal Den Boer, Den Boer 17, 9930 Lievegem.

Waarschoot
Over het grondgebied Waarschoot lopen verschillende verbindingstrajecten.
Via Waarschoot kan je aansluiten op de routes van Lembeke, Evergem, Eeklo, Zomergem en Lovendegem.

Deze routes kwamen allemaal tot stand in samenwerking met Sport Vlaanderen. Voor controle en onderhoud van deze routes kunnen wij rekenen op de inzet van onze peters: Rudy De Mey, Walter De Bal en Eddy Rottey.

De routes zijn online te vinden via: https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/mountainbikeroutes/

Looppistes in Lievegem en het Meetjesland

In Lievegem én het Meetjesland zijn heel wat atletiekpistes, Finse pistes en loopomlopen te vinden. 

Klik hier voor het overzicht van alle routes. 

 

Ruiter- en Menroute

In de Zomergemse volksmond is het Schipdonkkanaal “Den Voirt”. In 1850 werd vanaf Stoktevijver het Schipdonkkanaal in de bedding van de Lieve gegraven.  Het kanaal is een afleidingskanaal om het stinkende water van de Leie af te leiden naar de zee. Jaarlijks worden er kanaalfeesten georganiseerd in Zomergem. Dit volksfeest is gegroeid uit protest tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal en groeide uit tot een evenement voor en door Zomergemnaars. Op één van deze kanaalfeesten groeide dan het idee om permanente ruiterroutes aan te leggen in de omgeving van het kanaal. Vandaar de naam “Schipdonkroute”.
De manege “Den Draver” is het vertrekpunt van deze ruiter- en menroute “Schipdonk”. Ook via manege Equifun heb je een inrijroute naar de Schipdonkroute. Als  ruiter of menner heb je de keuze uit 4 bewegwijzerde lussen van 17, 21, 31 en 36 km die bestaan uit respectievelijk 59, 64 ,63, 57 % onverharde paden. Je kan zelf naar hartelust combinaties maken en zo het “warmste dorp” ontdekken!
Beide maneges beschikken over de nodige faciliteiten voor paard en ruiter. Op de routes zijn meerdere rustplaatsen voorzien. Op de routekaart vind je alvast enkele tips voor een aangename stop tijdens je tocht. Deze ruiterroute die integraal zowel voor ruiters als voor menners toegankelijk is, kwam tot stand in nauwe samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente Zomergem  en een lokale werkgroep bestaande uit: manege “Den Draver”, manege” Equifun”, ruiterschool El Hacienda, LRV en andere paardenliefhebbers.

Voor controle en onderhoud van deze route kunnen wij rekenen op de inzet van onze peter Lorenzo Lataire.

De routes zijn online te vinden via: https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/ruiter-en-menroutes/

Externe routes

  • 't Liefken voor altijd: Het oudste kanaal van Vlaanderen vertelt zijn verhaal van Gent tot Damme, dwars doorheen Meetjesland.
  • Stoktevijverroute (14km): De Lieve stroomt in de buurt van café ’t Oud Liefken in het Schipdonkkanaal. Op deze plek heeft de Kunstacademie van Eeklo en Lievegem verschillende kunstwerken gecreëerd die de poëzie van de stroom in de daglicht zetten.
  • Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen 7 à 8 km wandelen door het bekendste wandelgebied van het Meetjesland met 3 lussen waaronder een lus door de Kwadenbossen.
  • Fleurtjes fietsroute: Landelijke wegen, een gevarieerd landschap met bossen en weiden, de Lieve die rustig kabbelt en innemende stilte: de Fleurtjesroute in Waarschoot is een bijzonder ontspannende fietsroute voor iedereen die wil kennismaken met het Meetjesland.