Voorstellen van burgers
Inwoners van de gemeente kunnen een voorstel of vraag over de beleidsvoering en dienstverlening van de gemeente op de agenda van gemeenteraad plaatsen. Zij hebben daarbij het recht om hun vraag of voorstel toe te lichten tijdens de zitting.
De voorstellen en vragen kunnen alleen betrekking hebben op zaken waarvoor de gemeente bevoegd is.
Je dient jouw verzoek in door middel van een formulier op de website. De aanvraag bevat:
voorstel
motivatie
lijst van minstens 200 steunende Lievegemnaren (mag ook digitaal)
Je doet jouw aanvraag minstens 20 kalenderdagen voor de dag van de vergadering van de raad. Alleen dan kan een voorstel of vraag tijdens de eerstvolgende gemeenteraad worden behandeld. Dien je het later in, dan kan jouw vraag pas tijdens de eerste daaropvolgende vergadering behandeld worden.
De voorzitter van de gemeenteraad controleert in overleg met team strategie, secretariaat en communicatie de handtekeningen. Zij gaan na of het voorstel aan alle voorwaarden voldoet en of het ontvankelijk is.
Spreektijd
De initiatiefnemer, of één van hen indien het meerdere initiatiefnemers betreft, heeft spreektijd tijdens de vergadering van de gemeenteraad om het voorstel of de vraag toe te lichten. Spreekduur wordt bepaald door de voorzitter afhankelijk voor het ingediende voorstel.
Er is na de toelichting gelegenheid voor de raadsleden om vragen te stellen aan de initatiefnemer.
De initiatiefnemer krijgt na het debat nog spreektijd voor een korte repliek.
Beslissing
De gemeenteraad neemt binnen de drie maanden na de vergadering waarin het voorstel geagendeerd werd, een gemotiveerd besluit over het voorstel.
Gratis
Voorstellen en vragen van burgers zijn niet ontvankelijk wanneer ze uitsluitend betrekking hebben op:
verzoeken om informatie of toegang tot bestuursdocumenten
meningen of kritieken zonder duidelijke vraag of voorstel
voorstellen of vragen met een onredelijke of vage inhoud
voorstellen of vragen met een beledigend taalgebruik
aanvragen, bezwaren of beroepen in aangelegenheden waarvoor een specifiek aanvraag-, bezwaar- of beroepsprocedure bestaat