Subsidie voor sportclubs
De subsidiëring van de erkende sportverenigingen heeft tot doel de sportverenigingen de mogelijkheid te geven om de werking verder uit te bouwen, zowel kwantitatief als kwalitatief.
Het beleid stimuleert hiermee het sportieve verenigingsleven met als één van de kerntaken ‘zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Lievegem op een gezonde manier aan te zetten tot sport en bewegen’.
De subsidie wordt toegekend binnen de perken van het daartoe voorziene budget in het gemeentelijk meerjarenplan.
De subsidiëring van de erkende sportverenigingen heeft tot doel het sportieve leven in de gemeente te bevorderen en de activiteiten die verenigingen organiseren te waarderen.
De subsidiëring kan bestaan uit:
- Een basissubsidie op basis van vier categorieën.
- Een plussubsidie voor de terugbetaling aan vorming en het organiseren van sportgerelateerde evenementen, op voorwaarde dat de sportclub behoort tot één van de vier categorieën.
Om de subsidie aan te vragen dienen de erkende sportverenigingen hun subsidieaanvraag jaarlijks voor 30 september in via het (online)subsidieformulier op de gemeentelijke website.
Het team sport kan, op advies van het sport- en beweegplatform of op eigen initiatief, op elk tijdstip een erkende sportvereniging vragen om via de nodige documenten aan te tonen dat de ingediende activiteiten voldoen aan de voorwaarden gesteld in dit reglement. Wanneer misbruik wordt vastgesteld, kan het college van burgemeester en schepenen, na advies van het sport- en beweegplatform de subsidies van het betreffende jaar terugvorderen.
Basissubsidie
65.000 euro van de subsidies worden toegekend op basis van de indeling in categorieën. De verdeling van dit bedrag gebeurt a rato van punten per categorie waarbij de waarde van een punt kan variëren afhankelijk van de goedgekeurde dossiers.
- Categorie brons: 1 punt
- Categorie zilver: 2 punten
- Categorie goud: 6 punten
- Categorie olympisch: 20 punten
De sportverenigingen die in aanmerking komen voor financiële ondersteuning worden onderverdeeld in 4 categorieën:
1. CATEGORIE BRONS
Een erkende sportvereniging behoort tot categorie brons als ze voldoet aan de volgende voorwaarden:
1) De club moet een sport beoefenen zoals beschreven in artikel 9 volgens de definitie sport.
2) De club heeft een regelmatige actieve werking van minimum 25 weken per jaar waarin minimaal 1 sportactiviteit per week georganiseerd wordt.
3) De club dient een verzekering af te sluiten voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen conform de wettelijke regelingen.
4) De club heeft minimaal 10 leden.
5) De club kan minstens 1 duurzame actie voorleggen.
2. CATEGORIE ZILVER
Een erkende sportvereniging behoort tot categorie zilver als ze bijkomend voldoet aan de volgende voorwaarden:
1) De club is aangesloten bij een erkende sportfederatie/bond.
2) De club heeft minimaal 20 leden.
3) De sportactiviteit die de club organiseert moet telkens onder begeleiding staan van een lesgever/trainer/sportbegeleider.
4) De club is actief op de sociale media of heeft een actieve website met als doel zijn zichtbaarheid en bekendheid binnen de gemeente te onderhouden.
3. CATEGORIE GOUD
Een erkende sportvereniging behoort tot categorie goud als ze bijkomend voldoet aan de volgende voorwaarden:
1) De club werkt met minimum 1 sportgediplomeerde VTS-trainer (of gelijkgesteld) of 1 ervaringsdeskundige G-lesgever.
2) De club heeft een aparte jeugdwerking of G-sportwerking.
3) De club heeft een jeugdwerking met minimum 25 jeugdleden en/of 5 G-sportleden.
4) De club organiseert minimum 2 trainingsmomenten per week o.l.v. een trainer gedurende het sportseizoen.
5) De club en zijn leden nemen deel aan erkende wedstrijden en competitie.
4. CATEGORIE OLYMPISCH
Een erkende sportvereniging behoort tot categorie olympisch als ze bijkomend voldoet aan de volgende voorwaarden:
1) De club heeft een jeugdwerking met minimum 75 jeugdleden en/of 15 G- sportleden waarvan minstens 50% van Lievegem of de club heeft een jeugdwerking met minimum 100 jeugdleden van Lievegem.
2) De club heeft minstens 3 sportgediplomeerde VTS- trainers (of gelijkgesteld) of 3 ervaringsdeskundige G-lesgevers.
3) De club heeft minstens 3 officiële scheidsrechters/juryleden, tenzij niet van toepassing volgens de reglementering van de uitgevoerde sporttak.
4) De club kan minstens 3 sportgerelateerde bijscholingen voorleggen (trainers, bestuursleden, vrijwilligers, begeleiders,...)
B. PLUSSUBSIDIE
De basissubsidie kan aangevuld worden met een plussubsidie.
1. Terugbetaling aan vorming
3.700 euro van de subsidies worden toegekend voor de terugbetaling aan vorming. 75% van het opleidingsbedrag zal worden terugbetaald aan de sportvereniging met een maximum van 200 euro per opleiding/bijscholing per persoon en met een maximum van 600 euro per sportvereniging. Indien het subsidiebedrag onvoldoende blijkt te zijn om tegemoet te komen aan de totaliteit van de aanvragen, wordt een procentuele verdeelsleutel toegepast. Indien het subsidiebedrag te groot blijkt, zal het saldo toegevoegd worden aan het gedeelte basissubsidie.
- Terugbetaling voor deelname aan sportspecifieke opleidingen georganiseerd of erkend door de Vlaamse Trainersschool (VTS) of erkende sportfederaties:
- De cursist eindigt in de loop van het jaar waarop de subsidie betrekking heeft.
- De cursist is geslaagd.
- De deelnemer is op het moment van de aanvraag tot terugbetaling van de cursus actief als sportbegeleider/sportbestuurder in de sportvereniging.
- De opleiding werd door de sportvereniging betaald.
- Terugbetaling voor deelname aan sportspecifieke bijscholingen georganiseerd of erkend door VTS of georganiseerd door erkende sportfederaties, team sport, een erkende adviesraad, burensportdienst,...
- De bijscholing vond plaats in de loop van het jaar waarop de subsidie betrekking heeft.
- Een attest kan worden voorgelegd.
- De deelnemer is op het moment van de aanvraag tot terugbetaling van de bijscholing actief als sportbegeleider/sportbestuurder in de sportvereniging.
- De opleiding werd door de sportvereniging betaald.
2. Terugbetaling organiseren sportgerelateerde evenementen
8.000 euro van de subsidies worden toegekend als tegemoetkoming in de kosten voor het organiseren van sportgerelateerde evenementen. Enkel de kosten die rechtstreeks gelinkt zijn aan de uitoefening van de sport of de promotie ervan kunnen worden ingediend. De helft van de ingebrachte kosten zal worden terugbetaald aan de sportvereniging met een maximum van 500 euro per evenement en met een maximum van 1000 euro per sportvereniging. Indien het subsidiebedrag onvoldoende blijkt te zijn om tegemoet te komen aan de totaliteit van de aanvragen, wordt een procentuele verdeelsleutel toegepast. Indien het subsidiebedrag te groot blijkt, zal het saldo toegevoegd worden aan het gedeelte basissubsidie