2024 - Masterplan sport Lovendegem

Fase 1

In de eerste fase worden op het terrein naast het Holstraatje specifieke sportinfrastructuur aangelegd zoals extra voetbalterreinen, padelterreinen, een finse piste van +/- 800m, een beachvolleyterrein, een mountainbikeheuvel en een tijdelijk skatepark.

De site zal worden ingericht als een park. Er wordt een hondenlosloopweide voorzien, er komt een groene speelweide voor kinderen met natuurlijke speelelementen en een zone met beweegtoestellen waarbij extra aandacht is voor toegankelijkheid voor minder mobiele sporters. Ten slotte is er aandacht besteed aan het groene karakter van de site en aan de waterhuishouding, waarvoor o.a. een wadi en waterbuffer voorzien werd.

De aanzet voor de opmaak van dit plan werd gegeven in 2016 - 2017 via een uitgebreid participatietraject met clubs, scholen en andere geïnteresseerden onder leiding van Veneco. Na deze visieontwikkeling werd een eerste stap gezet door het aanleggen van het kunstgrasterrein. Op 25 oktober 2022 werd de omgevingsvergunning voorwaardelijk gegund door het college van burgemeester en schepenen. De bekendmaking met meer details kan je hier vinden.

FAQ Werkzaamheden op het terrein

Eindafwerking 2024

De eindafwerking aan de terreinen is gestart. We vragen om de terreinen zeker nog niet te betreden tot half juni, dit voornamelijk om het ingezaaide gras zijn werk te kunnen laten doen. Enkel de padelterreinen zijn door de clubs vervroegd in gebruik genomen. Particuliere verhuur is nog niet mogelijk. De opening van de site wordt voorzien op 16 juni. Meer info volgt.

FIetsomleiding (19.01 - 12.02.2024)

Vanaf vrijdag 19 januari wordt er gestart met de werkzaamheden voor het project Nieuw Holstraatje in opdracht van de Gemeente Lievegem. Van 19.01 tot 12.02 zal de baan t.h.v Sportstraat 17, volledig afgesloten zijn (blauwe lijn op onderstaand plannetje). Om met de fiets langs het Holstraatje te rijden kan je onderstaande omleidingsroute volgen. De bewoners van de sportstraat zullen steeds hun woning kunnen bereiken.

fietsomleidingmasterplan

Doorgang zwaar verkeer vanaf 3 juli 2023

In kader van de aanleg van de sportsite in Lovendegem (eerste fase) beginnen we vanaf maandag 3 juli 2023 met de grondophoging van het terrein.

Tijdens die grondwerken zal er doorgaand zwaar verkeer (opleggers) zijn:

  • Van maandag 3 juli 2023 tot en met vrijdag 14 juli 2023.
  • Enkel op weekdagen tussen 7.00 en 16.00 uur.
  • In Kort Eindeken (beide richtingen) Zie rode lijn op onderstaand plan.
  • Naargelang de noodzaak zal een borstelwagen de eventuele grondresten opruimen.

Tijdens die periode van doorgaand zwaar verkeer, voorzien wij een omleiding voor fietsers en wandelaars.

  • Het stuk van het Holstraatje tussen Basketbalstraat en Tussenwege wordt afgesloten.
  • Fietsers en wandelaars zullen omgeleid worden via Basketbalstraat en Tussenwege. (zie groene lijn op onderstaand plan)

Tijdens de werken zal enkel gewerkt worden op weekdagen tussen 7.00 en 16.00 uur. Voor volgende uitzonderingen kan hiervan afgeweken worden:

  • Tijdens een erkende hittegolf mag men starten om 6.00 uur en eindigt men ook vroeger;
  • Het verplaatsen van materieel als uitzonderlijk vervoer van kranen, buldozers,…. Gezien reeds veel materieel ter plaatse is zal dit zeer beperkt zijn.
  • Om de twee dagen voor de tankwagen die de kranen en bulldozers van brandstof moet voorzien.

FAQ Archeologisch onderzoek

Blootlegging terrein

Vanaf 20 maart 2023 start het archeologisch onderzoek door de archeologen van Ruben Willaert nv, in opdracht van Farys en gemeentebestuur Lievegem.
Dit onderzoek zal ongeveer 2 maanden duren.

Het volledige projectgebied heeft een totale oppervlakte van ca. 3,9 ha en is momenteel in gebruik als grasland. In het voorjaar van 2022, vonden reeds enkele vooronderzoeken plaats op het terrein. Een eerste vooronderzoek bestond uit een landschappelijk bodemonderzoek. Hiervoor werden op het terrein 20 boringen geplaatst. Dit vond plaats in september 2022 waarna het proefsleuvenonderzoek gefaseerd werd uitgevoerd in oktober en december 2022.

Tijdens deze onderzoeken heeft men 493 sporen aangetroffen. Het gaat om grachten, greppels en kuilen. Ook werden er 20 vondstnummers uitgeschreven waarbij aardewerk, bouwmateriaal, metaal en slakken werden aangetroffen. Het aardewerk dateert zowel uit de Romeinse periode als uit de volle middeleeuwen. Dit alles liet toe te besluiten om over te gaan tot een volledige blootlegging van het terrein.

Gelieve de werfzone in deze periode niet te betreden omwille van de integriteit van het onderzoek.

Sinds eind maart is een team archeologen aan de slag ter hoogte van het toekomstige sportpark in Lovendegem. Verschillende vooronderzoeken hebben de aanwezigheid van een archeologische site aangetoond. Het terrein werd onderverdeeld in verschillende werkputten om de graafwerken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hieruit zijn al enkele resultaten bekend. Er zijn verschillende bodemverkleuringen aangetroffen die duidelijk wijzen op een menselijke aanwezigheid in het verleden.

Aangetroffen sporen en vondsten

Het oudste aangetroffen spoor is een vermoedelijke Usselo-bodem. Het gaat hierbij om een paleo-bodem die ca. 14 000 tot 12 500 jaar geleden werd gevormd. Deze bodem werd gevormd in een warmere en nattere tussenfase tijdens de laatste ijstijd. Van deze bodem werden bodemstalen genomen om meer informatie in te winnen over de toenmalige vegetatie in Lovendegem. Om tot een exacte datumbepaling te komen wordt de Optical Stimulated Luminiscence-datering gebruikt. Hierbij worden mineralen onderzocht op basis van de hoeveelheid licht die zij uitstralen. Op basis daarvan kan bepaald worden hoe oud het bewaarde sediment is. Er werden ook al verschillende sporen teruggevonden uit de ijzertijd en mogelijk vroeg-Romeinse periode (ca. 450 v. Chr. tot 69 na Chr.) tot en met de Nieuwste Tijd. Uit die eerste twee periodes gaat het om verschillende bewoningssporen waaruit blijkt dat het terrein gebruikt werd door landbouwers, namelijk gebouwplattegronden en mogelijke afbakeningsgreppels. Ook werden er waterhoudende structuren aangetroffen die nog verder worden onderzocht met behulp van bronbemaling. Evenees werden resten van een wegtracé aangetroffen, maar deze konden nog niet gedateerd worden. Er werden ook enkele perceleringsgrachten herkend waar al enkele vondsten werden gedaan, gaande van scherven aardewerk - waarbij een onderscheid kan worden gemaakt tussen handgevormd aardewerk en gedraaid aardewerk - en enkele metalen voorwerpen (met dank aan de metaaldetector). Dit zijn voornamelijk vondsten uit de periode vanaf de late middeleeuwen tot en met de Nieuwste Tijd.

Verdere werken aan de sportsite

Pas wanneer al dit archeologisch terreinwerk is afgerond, kunnen de werken aan de sportsite aanvangen. Voor de archeologen begint dan een periode van verwerking waarbij alle aangetroffen sporen en vondsten verder zullen worden onderzocht, geïnventariseerd en beschreven. Er volgt ook een natuurwetenschappelijk onderzoek in de vorm van labo-onderzoek. Alle resultaten en bevindingen zullen gebundeld worden in een eindrapport en te vinden zijn op het archeologieportaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Deze zijn vrij raadpleegbaar voor iedereen.

FAQ ontwerp en plannen

Sportspecifieke vragen/vragen ivm functie sportinfrastructuur

Wordt er een omheining voorzien rond het beachvolley terreinen?

Ja, er wordt een omheining voorzien rond het beachvolley terrein.

Het skatepark staat op die locatie als tijdelijk ingetekend: wat gebeurt er nadien met deze verharding?

Nadien, dus wanneer het skateterrein op de definitieve locatie voorzien kan worden, zal dit terrein een omnisportveld worden (basket/hockey,…).

Mag er gefietst worden op het pad rond de finse piste?

Er zal een verhard pad lopen naast de finse piste, enerzijds voor de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, anderzijds om de MTB zone bereikbaar te houden voor fietsers.

Gaan de voetbalterreinen beheerd en uitgebaat worden door de gemeente of door de voetbalclub (KSK DJ Lovendegem)?

Alle sportinfrastructuur blijft in beheer van de gemeente/Farys. Met de clubs worden overeenkomsten gesloten voor de huur van de terreinen.

Komen er bij de bijkomende outdoor sportmogelijkheden ook bijkomende kleedkamers?

In de eerste fase is dit nog niet voorzien. Bij de bouw van de indoortennishal zijn wel bijkomende ‘outdoor’ kleedkamers voorzien.

Is het kleine voetbalterrein vrij in gebruik?

Buiten de gereserveerde trainingsuren van de clubs, kan dit plein gebruikt worden om ‘vrij te voetballen’.

Is dit plan gebaseerd op het behoefteplan van 2016? Is dit op Lievegem niveau bekeken?

De behoefte naar outdoor trainingsaccommodatie is omwille van de fusie niet afgenomen. Sporten zoals tennis en voetbal behoren tot de basissporten die op elke site hun plek blijven hebben. Er is in Lovendegem ook een bijkomende sportclub, nl een frisbee club, die voor haar sport ook outdoor grasterreinen nodig heeft, gelijkaardig aan een voetbalterrein. De vraag naar voetbalterreinen is dus niet afgenomen.
Na verschillende gesprekken zijn er wel verschillende bijsturingen gedaan tov het 1ste masterplan (2017):

  • Hier worden ipv een 5de tennisterrein, 2 padelterreinen voorzien in de 1ste fase.
  • Er is een hondenlosloopweide voorzien.
  • De MTB berg die zowel bij de club als bij recreatieve MTB’ers en spelende kinderen in trek is, wordt voorzien in het definitieve plan.
  • Er wordt nog meer nadruk gelegd op het hergebruik en de buffer van water omwille van de algemene bewustwording rond watergebruik.

Kan de behoefte naar trainingsuren opgevangen worden door 1 kunstgrasveld te voorzien ipv 1.5 natuurgraspleinen?

Het is zo dat er steeds een piekmoment is bij het inplannen van trainingen, namelijk tussen 18.00 uur en 21.00 uur. Dit komt enerzijds doordat de jeugd enkel dan beschikbaar is. Anderzijds is het zo dat alle clubs werken met ‘niet-professionele’ trainers, waardoor ook zij enkel dan beschikbaar zijn omwille van hun job. Daarom is het noodzakelijk om voldoende capaciteit te hebben op die piekmomenten. De terreinen zullen gebruikt worden door 3 verschillende sportclubs:

  • KSK Lovendegem: met meer dan 500 leden
  • SK Vinderhoute (aanvullend op het plein in Vinderhoute): met ongeveer 300 leden
  • Lievegems Frisbee Team: een recent gestarte en groeiende club met ongeveer 50 leden

Zijn de voorschriften van het geldende RUP gerespecteerd?

Ja, er dienen geen wijzigingen te gebeuren aan het RUP.

 

Belasting voor de omgeving?

Verlichting Voetbal?

  • De nieuwe voetbalterreinen hebben hoofdzakelijk een trainingsdoel. Trainingen en wedstrijden zullen meer gespreid worden.
  • Er zullen einduren afgesproken worden tot wanneer verlichting toegestaan is.

Parking en parkeerdrukte vanuit Tussenwege

  • Zal de standaardtoegang voor voetbal via Tussenwege zijn?
    De hoofdingang zal vooraan (Sportstraat) blijven. Het Holstraatje is enkel bedoeld als toegang voor ‘zwakke weggebruikers’. De bijkomende toegangsweg tussen A-terrein en de buren , naar de nieuwe terreinen zal geschrapt worden uit het ontwerp.
  • Kan de uitbreiding van de parking vroeger in het project opgenomen worden?
    Wanneer de tennisterreinen gegroepeerd liggen, waardoor de zone van terreinen 1 en 2 vrij komt, kan er mogelijks een tijdelijke parkeer ruimte voorzien worden op die locatie. De definitieve heraanleg van de parking moet gebeuren op het einde van het project aangezien er anders mogelijke schade door werfverkeer zal ontstaan.

Afwatering wijk Tussenwege? Waterbuffer weg?

Tijdens het infomoment werd gezegd dat het terrein voor de voetbalpleinen opgehoogd zou worden. Het is echter zo dat het terrein genivelleerd wordt naar het hoogste punt. Maar dit punt is nog steeds lager dan het holstraatje, dus lager dan de wijk.
De waterhuishouding is een belangrijk aandachtspunt dat zeker opgenomen is in heel de studie. Dit wordt heel grondig bekeken en geanalyseerd door het studiebureau.

De buurt vraagt zich af of er niet teveel geluidsoverlast zal zijn voor de omwonenden omwille van voorzieningen als skate en padel.

Er wordt een licht- en geluidstudie gemaakt overkoepelend over alle fases die voorzien worden in het masterplan die bij de omgevingsaanvraag zal gevoegd worden.

Wordt er voldoende groene ruimte voor omwonenden overgehouden?

De visie van bij de start van het masterplan was ‘een duurzaam recreatie- en bewegingspark te creëren waar de sportclubs zich thuis voelen’. Hier werd dus, naast sportterreinen, de nadruk gelegd op vrije ‘parkruimte’. In het ontwerp is hiervoor ruimte gehouden: er wordt een ruime lig- en speelweide voorzien met groene spelelementen, vijver/wadi, hondenlosloopweide, wandelpad. Ook het ketelbos zal publiek toegankelijk zijn. Daarnaast zijn heel wat vrij te gebruiken sport/recreatiemogelijkheden op het terrein: de finse piste, de MTB berg, de ruimte met sporttoestellen waar ook mensen met een beperking hun gading zullen vinden.

Wadi

Zal de wadi afgesloten worden?

Neen maar deze zal zodanig worden aangelegd dat er geen gevaar is voor spelende kinderen.

Met welk water zullen de pleinen besproeid worden?

De wadi/vijver wordt gevuld met de drainage onder de velden en de overloop van de regenwaterputten van huidige en nieuwe sportgebouwen (tennishal, sporthal,…) Hier is het studiebureau nog een studie rond aan het maken.

Varia

Zijn de verharde paden toegankelijk voor dienst- en medische voertuigen?

Het Holstraatje is reeds toegankelijk. In latere fase zal ook de hoofdas, die van het huidige centrum tot op het nieuwe gedeelte loopt, toegankelijk zijn voor dergelijke voertuigen. De geldende regelgeving zal steeds gevolgd worden.

Worden de paden verlicht?

Het Holstraatje zal aangesloten blijven op de straatverlichting. De Finse piste zal verlicht worden met lage verlichting. De bediening hiervan wordt nog bekeken, maar hiervoor zal ook sowieso een einduur bepaald worden.

Wordt de site omheind?

Neen, enkel de specifieke sportinfrastructuur die niet vrij in gebruik is zal omheind worden. De rest van de site heeft ook een parkfunctie en zal dus toegankelijk zijn.

Is er aandacht voor het voorkomen van vandalisme, sluikstort,.. ?

Er wordt camerabewaking voorzien. Daarnaast zal dit terrein door een heel divers publiek (zowel wandelaars met honden, spelende kinderen, specifieke gebruikers sportinfrastructuur…) gebruikt worden waardoor er veel sociale controle zal zijn.

Timing

  • De omgevingsvergunning is verleend.
  • Het uitgebreid archeologisch onderzoek start eind maart 2023.
  • De start van de aanlegwerken is voorzien voor de zomer.