Sneeuw- en ijzelbestrijding
De wachtdienst van de afdeling gemeentewerken staat elke winter paraat om bij sneeuw of ijzel gericht te strooien en sneeuw te ruimen. Ons team houdt van 15 november tot 15 maart via Meteogroup de exacte weersvoorspellingen in de gaten. Op basis daarvan wordt de wachtdienst opgeroepen om ’s avonds preventief te gaan strooien met de strooiwagen. De strooidienst strooit dan op de meeste kritische locaties zoals spoorwegovergangen, brugdekken, ronde punten, scherpe bochten en nieuwe asfaltlagen.
Het is praktisch niet haalbaar om overal te strooien. In straten met vooral plaatselijk verkeer wordt het strooizout bovendien te weinig ingereden om echt effect te hebben en is het zinloos om te strooien. Het lokaal bestuur werkt daarom volgens een gefaseerd strooiplan afhankelijk van de ernst van de wintertoestand om zo het beschikbare strooizout maximaal te kunnen gebruiken.
Gemeentewegen
Bij gladde wegen strooien we met droog zout en pekel. Bij zware sneeuwval moeten we de wegen eerst ruimen, om daarna te strooien. Er zijn drie strooirondes, we geven prioriteit aan
de belangrijkste verbindingswegen
de wegen met een buslijn
de wegen met scholen en openbare gebouwen
per wijk strooien we een centrale weg
Fietspaden langs gemeentewegen
Fietspaden die van de rijweg gescheiden zijn door wegmarkering, strooien we samen met de rijweg.
Vrijliggende fietspaden strooien we een minitractor met een sneeuwschop en aanhangstrooier.
Fietsverbindingen waar de minitractor niet kan passeren, strooien we met de hand.
Bij aanvriezende mist worden enkel de vrijliggende fietspaden gestrooid, omdat asfalt dan makkelijker glad wordt dan beton.
Voetpaden
Iedereen is verplicht om het voetpad voor zijn deur sneeuw- en ijsvrij te houden.
De gemeentediensten maken de voetpaden sneeuw- en ijsvrij rond de gemeentelijke openbare gebouwen en plaatsen: administratieve centra, bibliotheken, begraafplaatsen, magazijn, ontmoetingscentra, scholen en sportcentra.
Pleinen en parkings
We strooien op de marktpleinen (voordat de markt plaatsvindt) en op gemeentelijke openbare parkings.
Wijken
Per wijk strooien we één centrale weg, zodat de inwoners toegang hebben tot de wijk. De andere straten in de wijk strooien we niet. Het strooizout werkt immers maar goed als er veel over gereden wordt. Enkel bij langdurige gladheid én als de hoofdrondes volledig afgewerkt zijn, strooien we de andere straten ook.
Je bent verplicht om het voetpad (of de verharde berm) voor je deur sneeuw- en ijsvrij te maken. Doe je dit niet, dan riskeer je een GAS-boete.
Verzamel de sneeuw op een hoop aan de rand, zonder hinder of gevaar voor het verkeer. Veeg de sneeuw aan de rand van het voetpad, niet in de goot of riool! Als greppels en rioolkolken vol liggen met sneeuw, zoekt het smeltwater bij het dooien een andere weg en kan het grote ijsplekken vormen als het opnieuw begint te vriezen.
Strooizout is niet te koop bij het lokaal bestuur. Je kan het kopen in een supermarkt of doe het zelfzaak. Je kan gerust ook keukenzout als alternatief gebruiken.
Help je oudere of minder mobiele buur bij het sneeuwruimen.
Bij slecht weer wordt de afvalophaling stopgezet. Haal je vuilniszak opnieuw binnen tegen de volgende ronde.
Matig je snelheid in het verkeer!
Wegen van de Vlaamse overheid
In Lievegem hebben we twee gewestwegen die beheerd worden door de Vlaamse overheid. Het Agentschap Wegen en Verkeer zorgt daar voor de strooiwerken:
N461 (Hansbeke - Ursel)
N9 (Eeklo - Gent)