Sabine over de nieuwe naam
Het gebeurt tegenwoordig niet vaak meer dat er een nieuwe gemeente ontstaat, laat staan dat daar een nieuwe naam voor moet worden bedacht. Lievegem liet haar inwoners via een volksjury beslissen over een van de belangrijkste onderdelen van de gehele fusie: hoe gaat de gemeente heten?
Beeld en tekst: Bas van Oort
Het is alweer een aantal jaar geleden, maar Sabine De Fruyt kan de spanning in de raadszaal van Waarschoot nog precies voor zich halen. Een kleine selectie inwoners van de gemeenten Waarschoot, Zomergem en Lovendegem zat bij elkaar om te stemmen over wat de naam van de nieuwe gemeente moest worden. Een simpele manier om betrokkenen mee te laten beslissen over een belangrijk onderwerp. Een ouderwetse volksraadpleging, met stemmen op briefjes, anoniem, waarbij een duidelijke winnaar uit de bus kwam.
Een jury van het volk
"Je kon je vrijwillig aanmelden om in de volksjury plaats te nemen," vertelt De Fruyt. "Ik deed dat zelf om allerlei redenen. Het is een bepaalde betrokkenheid. Ik ben opgegroeid in Zomergem en woon er nog altijd, mijn kinderen zijn hier geboren en mijn man werkt hier al zo lang. Dit is onze thuis en ik wilde de kans om bij te dragen aan zo’n belangrijke beslissing graag grijpen. En ook door mijn werk voelde ik me betrokken bij dit proces. Ik geef opleiding aan gidsen en reisleiders en wij hebben een specialisatie Meetjesland. Voor die regio was de naamswijziging van wat nu Lievegem is uiteraard ook belangrijk."
Dus zat De Fruyt op een avond in de raadszaal, tussen andere inwoners vanuit alle dorpskernen die Lievegem kent. Mensen die net zo betrokken waren als De Fruyt. Vanuit het verenigingsleven, vanuit bestuursorganen, of gewoon geïnteresseerde dorpsgenoten. De Fruyt: "Er was een handvol namen waarvoor gestreden werd. Lievebeke was een mogelijkheid. Een andere optie was Lieveland, omdat dat een analogie had met Meetjesland. En dan was er nog Midden-Meetjesland. Maar die namen sneuvelden allemaal. Want uiteindelijk was er Lievegem. Het heem van de Lieve, die als verbindende factor door alle gemeenten stroomt die met deze fusie bij elkaar kwamen."
Blauwe draad
Niet iedereen was het overigens met die uitleg eens. Technisch gesproken ontspringt de Lieve in Gent, dus ligt het heem van de Lieve ergens anders. Maar door die verbindende factor, de Lieve als rode draad door alle delen van de gemeente, koos een meerderheid voor Lievegem.
"Dat is hoe het gaat bij een stemming," besluit De Fruyt. "Niet iedereen was gelukkig met de uitkomst, dat gaat ook niet als je meerdere opties hebt waar je voor kunt kiezen. Maar de sfeer was goed en waar iedereen het in ieder geval wél over eens was: dat de fusie een goede ontwikkeling was. Iedereen had door dat dat de toekomst moest zijn. En daar hoort een goede naam bij."