Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP)
Een ruimtelijk uitvoeringsplan of RUP is een plan waarmee de overheid in een bepaald gebied de bodembestemming vastlegt. Ze zorgen voor de praktische uitvoering van een Ruimtelijk Structuurplan. RUP's zijn gedetailleerder en leggen voor de in het plan opgenomen percelen onder meer vast:
welke activiteiten er mogen plaatsvinden
waar gebouwd mag worden en aan welke stedenbouwkundige voorschriften huizen en constructies in een bepaalde zone moet voldoen
hoe een bepaald gebied ingericht en beheerd moet worden
Een RUP kan worden opgesteld door het lokaal bestuur, de provincie of het gewest. Men spreekt dan ook over gemeentelijke, provinciale en gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplannen.
Onderdelen
Een RUP bestaat uit verschillende delen: een toelichtingsnota, een grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften. Soms wordt er ook binnen de context van een RUP-procedure een onteigeningsplan opgemaakt.
Een toelichtingsnota
In de toelichtingsnota kan je lezen hoe het ruimtelijk uitvoeringsplan van jouw buurt past in het grotere geheel. De toelichtingsnota beschrijft voor jouw buurt de visie en de krachtlijnen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.Een grafisch plan
Dit plan geeft aan welke functies er in een gebied thuishoren: waar er woningen mogen komen, waar bedrijven toegelaten zijn, welke zones er voorbehouden zijn voor recreatie, natuur of landbouw, sportvelden …Stedenbouwkundige voorschriften
Dit zijn de regels die men moet naleven als men op die plaats iets wil bouwen of verbouwen. Bijvoorbeeld: hoe hoog men mag bouwen, wat de afstand tot de straat moet zijn …Onteigeningsplan
Soms wordt er tijdens de procedure van een ruimtelijk uitvoeringsplan ook een onteigeningsplan opgemaakt. Dit bevat de gronden en panden die moeten onteigend worden, om het RUP te kunnen realiseren.
Geldende RUP's in Lievegem
Bij hun beleidsbeslissingen moeten de verschillende betrokken overheden verplicht rekening houden met het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en het RUP. De gemeentelijke RUP’s zullen langzamerhand de vroegere gewestplannen en bijzondere plannen van aanleg (BPA's) vervangen.
Een ruimtelijk uitvoeringsplan moet een lange administratieve weg doorlopen, die strikt wettelijk vastgelegd is. Het duurt gemakkelijk 2,5 jaar vooraleer een RUP-procedure afgerond is. Een RUP regelt voor elk stuk grond wat er wel of niet mag gebouwd of verbouwd worden. Het toont hoe een bepaalde buurt er in de toekomst kan uitzien.