Schadevergoeding bij een ramp
Het Vlaams Rampenfonds verleent een tegemoetkoming in de materiële schade, veroorzaakt door natuurfenomenen in het Vlaamse Gewest, die door de Vlaamse Regering wegens hun uitzonderlijk of schadelijk karakter als ramp worden erkend.
Slechts in uitzonderlijke gevallen zal het Rampenfonds schade aan private eigendom (burgers, ondernemingen, organisaties) of openbare eigendom vergoeden en dat alleen als het schadefeit als ramp erkend werd in het Vlaamse Gewest.
Alle info vind je op de pagina ‘Schadevergoeding Vlaams Rampenfonds aanvragen’.
In de erkenningsprocedure als ramp is er een verschil tussen:
- schade melden zodat het Vlaams Rampenfonds het schadelijk weersverschijnsel eventueel als ramp kan erkennen. (zie schade melden bij het Vlaams Rampenfonds)
- een aanvraag indienen voor een schadevergoeding nadat een schadelijk weersfenomeen erkend werd als ramp (zie aanvraagprocedure particulieren of aanvraagprocedure ondernemers).
Overgangsperiode schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten
Sinds 1 januari 2020 is er geen onderscheid meer tussen een algemene ramp en een landbouwramp voor de schadevergoedingen van het Vlaams Rampenfonds. Voor schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten is er een overgangsperiode van 5 jaar.