Zuurstof voor dementie

Gemeente Lievegem zet in op dementievriendelijkheid. En om dit symbolisch kracht bij te zetten werd op 17 maart aan het sociaal huis van Waarschoot een boom geplant. De actie ‘Zuurstof voor dementie’ kadert binnen de oproep van De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox, en Alzheimer Liga Vlaanderen om tegen eind 2025 op minstens 100 verschillende plaatsen in de provincie Oost-Vlaanderen een boom te planten.

 

Een ruwe berk, zoals in het oorspronkelijk project, is het niet geworden, maar wel een Liquidambar/amberboom. Laat deze boom daarom niet minder symbolisch zijn. Integendeel, ze symboliseert de oproep om dementie een waardige plaats te geven in onze samenleving, met aandacht voor respect en inclusie.

 

De locatie is welgekozen: het sociaal huis is een plaats waar Lievegemnaren, en dus ook ouderen, terecht kunnen met allerhande vragen rond financiële zaken, gezondheid, huisvesting en nog veel meer. Daarnaast ligt het gebouw op het traject van de dementievriendelijke wandeling die door centrum Waarschoot loopt. Tegelijkertijd biedt deze boom midden in het dorp een antwoord op de effecten van klimaatveranderingen.

 

Plannen voor 2023

Naast het planten van deze symbolische boom heeft de gemeente nog een aantal dementievriendelijke acties op de agenda staan dit jaar. Alles start hierbij vanuit het engagementscharter dat de gemeente in september 2022 ondertekende.

 

Zo voorzien we opleiding aan het gemeentelijk personeel en vrijwilligers van het Ontmoetingscentrum Kerkelare en de Minder Mobielencentrale. Zij komen namelijk in contact met ouderen, mantelzorgers en personen met dementie.

Op 4 april vindt het Praatcafé Dementie plaats in Ontmoetingscentrum Kerkelare. Dit is een gratis tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van personen met dementie.

Op dinsdag 25 april roepen we onze senioren op om de dementievriendelijke wandeling te komen meewandelen. Dan is het de Week van de Valpreventie dat dit jaar in het teken van bewegen staat.

In juni gaan we van start met het geheugenkoor: een samenzangmoment voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorger of begeleider. Zowel thuiswonende personen als residenten uit de woonzorgcentra en zorginstellingen zijn welkom.

 

Foto's van de aanplanting kan je hier bekijken.