Zoek mee naar de meteoriet

In het gebied tussen Lovendegem en Zomergem is mogelijk een meteoriet neergekomen. Wetenschappers van de volkssterrenwacht MIRA roepen mensen uit de streek op mee te helpen zoeken naar steentje van zo'n halve kilogram.

Een meteoriet is zeldzaam en kan een schat aan informatie bevatten voor wetenschappelijk onderzoek. Als het steentje wordt gevonden, zou het nog maar het zesde exemplaar zijn dat ooit in België ontdekt wordt.

Wat is een meteoriet?

Er komen voortdurend meteorieten op de aarde terecht. De meeste zijn zo klein dat ze meteen opbranden in de atmosfeer. Volgens experts zou degene die dinsdagavond viel groot genoeg zijn dat er minstens enkele brokstukken de aarde hebben bereikt. Uit de analyses van de beelden blijkt dat het vermoedelijk om een stukje gaat dat ongeveer een halve kilogram weegt.

Zoek mee!

Wie in die omgeving woont kan dus uitkijken naar een erg donker, zwartgeblakerd steentje. Het is bovendien echt zwaar voor z'n grootte. Het vriesweer van de afgelopen dagen, zorgt er voor dat het nog niet onder het gras of de modder kan zitten. Bovendien valt zo'n donker steentje in een vrieslandschap des te harder op.

Lievegem roept z'n inwoners op om alvast even in de tuin te gaan speurneuzen of in de straten in jouw buurt. Je kan je ook opgeven om bij de georganiseerde zoektocht van de volkssterrenwacht MIRA nu zondag.

Wie denkt een meteoriet gevonden te hebben, raakt die liefst niet met blote handen aan. Dat is belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek. Foto's kunnen gestuurd worden naar info@mira.be.

Infomoment

Lievegemnaren die mogelijk een meteoriet gevonden hebben of die graag wat meer informatie willen, kunnen tussen 17.00 en 19.00 uur langskomen in de cafetaria van sportcentrum Den Boer in Zomergem. De Volkssterrenwacht Mira kan jouw vondst beoordelen en jou inleiden in de wondere wereld van ruimtegesteente.

(Foto cover: Peter Döpper)