Zet jij een boompje op?

Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei organiseert samen met 13 van haar partnergemeenten voor de derde keer een samenaankoop van inheemse hagen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen en klimplanten voor in de tuin.

Omslagfoto: Sonny Sixteen via Pexels

Van 1 september tot 31 oktober kunnen de inwoners van Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zulte aan interessante prijzen kwalitatief en maximaal inheems plantgoed bestellen om zo hun eigen tuin te vergroenen. Het afhaalmoment via het gemeentelijk afhaalpunt valt dit jaar op zaterdag 9 december.

Maak het verschil in je eigen tuin

Met het streekeigen plantgoed van Behaag je Tuin krijgt elke inwoner de kans om de eigen tuin natuurvriendelijker in te richten en zo te zorgen voor een grotere biodiversiteit. Meer bomen in de tuin zorgen ook voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben. Ook insecten, vogels en kleine zoogdieren zullen je dankbaar zijn.

Vorig jaar deden 222 mensen een bestelling, goed voor 861 gemengde haag- en houtkantpakketten, 780 hoogstamfruitbomen, 801 hoogstamloofbomen, 192 klimplanten en 98 wilgenpoten. Streken verschillen onder meer qua bodemsamenstelling, waardoor planten en bomen in de ene streek beter gedijen dan in de andere. De samenstelling van het plantgoed werd dan ook aangepast aan onze regio. Tot het aanbod behoren gemengde pakketten voor hagen, houtkanten en vogelbosjes, loofbomen, bomen voor kleinere tuinen, hoogstam(fruit)bomen, wilgenpoten voor knotwilgen en klimplanten.

Meer dan hagen

Wie over veel ruimte beschikt, kan kiezen voor hoogstam(fruit)bomen, (knot)wilgen, een gemengde haag of een houtkant. Wie wat minder plaats heeft kiest voor een klimplant als wilde kamperfoelie of clematis. Voor wie in kleinere tuinen toch graag een boom plant, zijn meidoorn en mispel zeker geschikt. Wie meer informatie wenst over de soortenkeuze, het aanplanten en het onderhoud kan terecht voor persoonlijk advies bij Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei.