Zegen de regen!

Zegen De Regen! En neem deel aan de gloednieuwe samenaankoop regenwateropvang en -hergebruik, een initiatief van Provincie Oost-Vlaanderen waar Lievegem aan deelneemt.

Omslagbeeld: Provincie Oost-Vlaanderen

Op 30 september start de nieuwe samenaankoop regenwateropvang met als doel zoveel mogelijk regenwater op te vangen én te hergebruiken. Lievegem nodigt haar inwoners uit op de infoavond van dinsdag 19 november 2024 waar de samenaankoop, de verschillende soorten waterrecuperatiesystemen, wetgeving en eventuele subsidie aan bod komen.

Meer opvangen en gebruiken

Naar schatting heeft de helft van de woningen in Vlaanderen een regenwaterput, maar wordt maar één tiende van al het opgevangen regenwater ook effectief hergebruikt. Zonde, vinden de Provincie Oost-Vlaanderen en het lokaal bestuur Lievegem. Zij zien beide cijfers graag stijgen.

Samenaankoop

Via een samenaankoop regenwateropvang en -hergebruik wil de Provincie Oost-Vlaanderen inwoners zoveel mogelijk ondersteunen: van de aanvraag t.e.m. de uitvoering en opvolging van de werken. Lievegem ondersteunt dit initiatief.

Inwoners (eigenaars en verhuurders), verenigingen en kmo’s kunnen deelnemen aan de samenaankoop. Er zijn verschillende mogelijkheden op vlak van opvangcapaciteit (van 3 000 liter tot 10 000 liter), locatie (bovengronds, ondergronds of binnen) en technieken (filter, pompsystemen, aansluiting op bestaande regenwaterput, installeren van extra regenwaterput voor extra volume, aansluitingen).

Van 30 september 2024 t.e.m. 31 oktober 2025 kunnen geïnteresseerden zich vrijblijvend inschrijven via www.lievegem.be/zegenderegen. De zorgvuldig geselecteerde aannemer neemt nadien contact op om een afspraak te maken voor een plaatsbezoek. Ter plaatse worden de werken, het budget en planning besproken. Nadien ontvangt de deelnemer een offerte op maat. Pas dan beslist de inwoner of die al dan niet op het aanbod ingaat.

Infomoment

Om inwoners goed te informeren organiseert het lokaal bestuur een infoavond op dinsdag 19 november in de Raadzaal (Kasteeldreef 72). Geïnteresseerden krijgen te horen wat belangrijk is bij de keuze van een goed waterrecuperatiesysteem, de verschillende aangeboden systemen, wetgeving en eventuele subsidies.

Zegen de regen: infomoment samenaankoop regenwateropvang. Dinsdag 19 november (19.30 uur) in de raadzaal (Kasteeldreef 72). De infoavond is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveer je plekje op www.lievegem.be/zegenderegen.

Relevante producten