Word jij het sterkste Meetje?

Het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve opent het nieuwe toeristische seizoen met een knaller. We zoeken tijdens een ludieke wedstrijd op zondag 2 april naar het Sterkste Meetje van het Meetjesland.

Omslagfoto: Plattelandscentrum Meetjesland

Deze wedstrijd is bedoeld voor alle inwoners van het Meetjesland ouder dan 50 jaar, dus niet alleen vrouwen. Extra leuk zou zijn dat deelnemers zich uitdossen in oude Meetjeslandse klederdracht (short, botten ...), daarmee vallen extra punten te verdienen.

Welke proeven?

Je hoeft geen afgetrainde spierbundel te zijn om deel te nemen. Het mag natuurlijk! Al zullen we deelnemers niet vragen om een deadlift van 100 kilo uit te voeren of een tractor met alleen je tanden voort te trekken. Wat dan wel?

  • worstenkappen
  • nagelkloppen
  • sjakossenwerpen
  • en zoveel meer leuke proeven

Deelnemers leggen het parcours één voor één af in een race tegen de klok. De eerste deelnemer start om 13.00 uur. Niemand minder dan de enige echte Tamboer van Eeklo babbelt de wedstrijd én de podiumceremonie rond 16.00 uur aan elkaar.

Hoe deelnemen?

Deelname is gratis. Om de wedstrijd vlot te laten verlopen, vragen we dat deelnemers zich vooraf inschrijven.

Waarom het Sterkste Meetje?

In 2023 zoomen we op de Huysmanhoeve in op de bijzonder geschiedenis van de Bourgondiërs. Zij hadden een grote invloed op het Meetjesland, denk maar aan de aanleg van dijken, de inpoldering, intensieve landbouw en het ontstaan van nieuwe dorpen.

Wie Bourgondiërs zegt, zegt ook Jan zonder Vrees. En bij hem denken we aan twee bijzondere eigenschappen: moed en kracht. Het zijn die eigenschappen die we in tal van Meetjeslanders terugvinden. De allerkloekste, daar zijn we nu naar op zoek.

Op zondag 2 april opent in de Huysmanhoeve trouwens ook een tentoonstelling van kunstenaar Joris Vroye uit Eeklo die Les Pleurants namaakte in hout, de treurende albasten beelden van hovelingen en monniken die rond het praalgraf van Jan zonder Vrees in Dijon staan.
          
Praktisch
Zondag 2 april: start wedstrijd 13.00 uur, einde met prijsuitreiking om 16.00 uur.
Adres: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1 (zijstraat Peperstraat), 9900 Eeklo
Deelname: gratis, mits vooraf inschrijven.