Wolkenbrievenbussen op begraafplaatsen

Op de begraafplaatsen van Lovendegem, Waarschoot, en Zomergem komen er  wolkenbrievenbussen. Hierin kunnen kinderen, jongeren en volwassenen een brief of tekening achterlaten. Het is een manier om leed en verdriet te delen én rouwen een plek te geven.

Omslagfoto: Fien De Vos

Het concept bestaat al enkele jaren in verschillende gemeenten. Een inwoner had ons vorig jaar deze tip gegeven en we waren meteen voor het voorstel te vinden. We plaatsten daarom drie mooie wolkenbrievenbussen op de begraafplaatsen in Lovendegem, in Waarschoot en in Zomergem. Dit initiatief kan nog uitgebreid worden naar andere begraafplaatsen.

Hulp bij het rouwproces

Rouwen is een emotioneel proces dat veel tijd vraagt en energie kost. Hoe pijnlijk en vervelend het ook is, rouw hoort bij het leven. Een rouwproces verloopt ook bij iedereen anders. Voor de ene persoon is het moeilijker om er weer bovenop te komen dan voor de andere.

Schrijven kan je helpen als je het moeilijk vindt je verdriet te delen met anderen. Of als je het gevoel heb dat je al veel van je omgeving vraagt. Het helpt bij het onder woorden brengen van emoties. Door te schrijven kun je uitdrukking geven aan je gevoelens.

Brieven worden jaarlijks verbrand

Elk jaar, op wereldlichtjesdag, worden de brievenbussen geleegd en de brieven verbrand. Dit gebeurt op een serene manier en met respect voor de privacy. De brieven zijn privé en worden door niemand anders gelezen.

Voorstelling brievenbussen tijdens nocturne
Op dinsdag 31 oktober is er vanaf 18.30 uur een nocturne op de begraafplaats van Waarschoot. We herdenken er overleden familieleden, vrienden en kennissen. Inwoners kunnen de brievenbus ontdekken, er zijn ‘candle bags’ om op de grafzerken, het columbarium of de strooiweide te plaatsen. Sofie Degrande zorgt voor een passende muzikale omkadering tijdens de nocturne.