Wees niet gek, doe de tekencheck!

Het prachtige weer nodigt uit om naar buiten te gaan en te genieten van de Lievegemse natuur, maar ... die groene oase heb je nooit voor jou alleen. Ook vogels, bijen, vlinders en helaas ook teken genieten maar al te graag van jouw natuurlijke oase vol eet- en schuilplekjes. En voor deze diertjes moet je opletten. Misschien heb je deze nog nooit gezien in je tuin, maar onderzoek wijst uit dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen tuin.

Omslagbeeld: Chalabala via Canva Pro

Bescherming en preventie

Na elke buitenactiviteit is het essentieel om jezelf, je kinderen en huisdieren zorgvuldig te controleren op tekenbeten. Check zeker de plaatsen waar ze het vaakst nestelen: plaatsen: liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek

Als je er toch een ontdekt, verwijder hem dan direct op de juiste manier. Gebruik een pincet om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en trek deze langzaam recht uit de huid. Houd de plek van de beet nadien een maand lang in de gaten.

Informatie en ondersteuning

Ontdek meer over tekenbeten en hoe je ze kunt voorkomen www.tekenbeten.be. Benieuwd waar het risico op teken het hoogst is? Op deze kaart zie je het risiconiveau in onze gemeente en de rest van Vlaanderen.