We doven de lichten tijdens Earth Hour

Net zoals de voorgaande jaren dooft Lievegem tijdens het laatste weekend van maart de klemtoonverlichting van publieke gebouwen. Dat doet de gemeente in het kader van Earth Hour, een internationale actiedag om energiebesparing te promoten.

Omslagfoto: Groupe Ecologiste et citoyen de Nantes (CC)

Samen met netwerkbeheerder Fluvius dooft de gemeente de klemtoonverlichting van de gemeentehuizen, de kerken in Waarschoot en Zomergem, buitenschoolse kinderopvang De Speelboom en het administratief centrum Kasteeldreef 72. De openbare verlichting wordt niet – extra – gedimd of gedoofd.

Actieplan energiebesparende maatregelen

Het doven van deze verlichting tijdens het weekend werd niet meegenomen in de energiebesparende maatregelen. Hierbij wil Lievegem het energieverbruik drukken door de temperatuur van het zwembadwater en in de gebouwen licht aan te passen en bepaalde openbare verlichting te dimmen of te doven.


Het Uur der Aarde

Earth Hour, of ‘Het Uur der Aarde’ in het Nederlands, is een internationaal jaarlijks evenement dat aandacht vraagt voor de klimaatverandering. Er wordt een oproep gedaan om de lichten te doven en het gebruik van elektrische apparaten in huis één uur lang te mijden.

Met deze wereldwijde beweging kunnen we een positief verschil maken. Zo besparen we niet alleen energie, maar laten we vooral ook zien dat de natuur en het klimaat onze blijvende aandacht verdienen. Bovendien heeft de gemeente ook een voorbeeldfunctie naar de inwoners toe.

Onderdeel van een groter plan

Lievegem doet meer dan dit. De gemeente heeft het burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend. Daarnaast heeft het een goedgekeurd mitigatieplan en een actietabel waarbij acties zoals deelname aan Earth Hour (maart) en Nacht van de duisternis (oktober) zijn opgenomen.