Wateroverlast in Oost-Vlaanderen: provinciale fase afgelopen

Op verschillende plaatsen in de provincie is er plaatselijke wateroverlast omdat waterlopen buiten hun oevers treden. Het gaat voornamelijk over het midden en het zuiden van onze provincie. De gouverneur kondigde de provinciale fase af. Omdat de voorbije dagen en weken er al veel neerslag viel staan de waterpeilen hoog. Plaatselijke wateroverlast is dus niet uitgesloten. De veiligheidsdiensten en overheden staan paraat en volgen de situatie op.

Update 8 januari

De provinciale fase is beëindigd. De peilen op de waterlopen zijn genormaliseerd

We danken iedereen voor de inzet en samenwerking! 

Ben je getroffen door waterschade?

  • Neem zo snel als mogelijk contact op met je verzekeraar (brandverzekering). Deze kan je vragen beantwoorden en je helpen om het schadegeval te regelen. Huur je een woning? Contacteer dan zo snel mogelijk de huiseigenaar zodat hij zijn verzekeraar kan aanspreken.
  • Neem eerst foto’s van de beschadigde plaatsen (voor herstellingswerken en/of opruimwerken): ze zijn nuttig voor jouw verzekeringsdossier.
  • Maak je huis schoon en ontsmet de beschadigde ruimtes. Verlucht de ruimtes voldoende maar verwarm ze ook zodat de vochtigheid kan wegtrekken.
  • Opruimen na een overstroming is zwaar en kan voor stress zorgen. Maak een realistische planning op. Vraag hulp aan familie of vrienden.
  • Meld de schade bij het Vlaamse Rampenfonds zodat men de regenval en overstromingen eventueel als ramp kan erkennen. Indien er een erkenning komt als ramp en je in aanmerking komt voor een vergoeding, dan kan je na de erkenning hier een aanvraagdossier indienen.