Waarheen met frituurolie? De OlioBox!

Waar kan ik heen ... met mijn frituurolie? Die kan je voortaan 24/7 deponeren in een OlioBox. Jij bent van je frituurolie of -vet af, maar je helpt er ook het klimaat en het milieu een handje mee.

Omslagfoto: lokaal bestuur Lievegem

Publieke inzamelpunten voor glas en textiel bestonden al, maar daar komen nu dus de ‘Olioboxen’ bij. Dat zijn lekdichte inzamelcontainers voorzien van inwerpopeningen waarin Lievegemnaren hun gebruikte frituurolie en -vetten in afgesloten flessen gratis kunnen achterlaten. De olie moet wel in afgesloten flessen zitten: het is niet de bedoeling om de olie rechtstreeks in de box te gieten.

Grondstof voor biodiesel

Tot nu toe zamelt de gemeente frituurolie alleen in via de KGA-inzameling en het recyclagepark. Die inzameling loopt gesmeerd, maar toch er nog veel bruikbaar materiaal verloren.

Uit onderzoek blijkt dat in Vlaanderen gemiddeld 45% van alle huishoudelijk gebruikte frituurolie wordt gerecycleerd. Jammer genoeg verdwijnt er nog steeds veel frituurolie in de riool of in de tuin. Dat schaadt het milieu, maar frituurolie is ook een ideale grondstof voor de productie van biodiesel die op deze manier verloren gaat.

Proefproject

Om de inzameling en recyclage te verbeteren, stapt lokaal bestuur Lievegem in het proefproject van IVM en Quatra. Er komen drie OlioBoxen:

  • aan de glasbollen in Hovingen
  • aan de glasbollen in de Kasteeldreef
  • aan de glasbollen in de Leendreef

Naast Lievegem stappen ook Assenede (4 locaties) en Merelbeke (2 locaties) in het proefproject. Uiteraard kan je nog steeds terecht met je gebruikte frituurolie op de recyclageparken of de KGA-inzameling.

Wat gebeurt er met de ingezamelde frituurolie?

De firma Quatra staat in voor de regelmatige lediging van de OlioBox. Alles wat ze ophalen, wordt gerecycleerd: niets gaat naar een stortplaats.

De ingezamelde frituurolie wordt omgezet in een grondstof om biodiesel van de tweede generatie te maken. Die is goed voor minstens 87% minder broeikasgasemissies dan fossiele brandstoffen. Er lopen zelfs testen om dit mee in te zetten in milieuvriendelijke brandstof voor de luchtvaardindustrie.

Ook de verpakking waarin de frituurolie aangeleverd wordt, wordt gewassen en gerecycleerd. Dit alles zorgt voor een flinke milieuwinst én vermindering van CO2-uitstoot.