Waar meld je een nest Aziatische hoornaars?

De hulpverleningszone krijgt momenteel veel oproepen voor de verwijdering van hoornaarnesten. Daardoor kunnen de wachttijden voor een oplossing oplopen. Nochtans moeten niet alle nesten via de brandweer gemeld worden.

Omslagfoto: Provincie Oost-Vlaanderen

Wat moet je doen als je een nest spot?

  • Het nest hangt in de omgeving van mensen en vormt een acuut gevaar: deze nesten meld je via het e-loket van de hulpverleningszone. Zij komen het nest voor je verwijderen. Kostprijs: 40 euro.
  • Het nest is niet hinderlijk voor de mens (vaak hoog in een boom): meld het via Vespawatch. Tussen 17 augustus en 15 november is dit gratis.

Hoe herken je een hoornaar(nest)?

Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als eenvoudig trucje kan je de grootte van een 1 euro muntstuk in gedachten nemen. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk.

In België komen twee hoornaarsoorten voor: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar. De koningin van de Aziatische hoornaar meet 3,5 centimeter van kop tot angel. Ze is iets kleiner dan de Europese hoornaar koningin, die een lengte van 4 cm haalt. De werksters en darren, of mannetjes, zijn kleiner dan de koningin. Aziatische hoornaar werksters en darren worden gemiddeld 2.5 - 3 cm groot, Europese hoornaars weerom iets groter met 3 tot 3.5 cm. Je zal natuurlijk de kans niet krijgen om een levende hoornaar nauwkeurig te meten. Gebruik eerder het kleurpatroon om Aziatische van Europese hoornaars te onderscheiden.

Waarom is bestrijding van de Aziatische hoornaar noodzakelijk?

De invasieve, exotische wesp jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Naast honingbijen vallen ze ook andere inheemse bestuivers aan. Doordat bijen belangrijke bestuivers zijn, vormen ze indirect dus ook een bedreiging voor de biodiversiteit.

De Europese hoornaar is een inheemse soort en vormt geen bedreiging.