Verhuispremie voor Lievegemse handelaars

Lievegem geeft voortaan een premie tot 5.000 euro aan handelaars die hun zaak willen verhuizen naar een pand in een kernwinkelgebied. Het lokaal bestuur wil hiermee de handelscentra aantrekkelijker maken en ondernemers een duwtje in de rug geven.

Omslagbeeld: Vasyl Dolmatov via Canva Pro

Eerder dit jaar maakte Lievegem samen met Provincie Oost-Vlaanderen een detailhandelsplan voor de gemeente. Daarin staan verschillende actiepunten, waaronder een verhuispremie voor lokale handelaars.

Het lokaal bestuur wil Lievegemse handelaars stimuleren om hun zaak te verplaatsen van buiten een kernwinkelgebied naar een pand in een kernwinkelgebied. Hierdoor worden de handelskernen aantrekkelijker en vermindert de leegstand.

De premie kan aangevraagd worden door ondernemers in detailhandel of horecazaken. Zowel eigenaars als huurders komen in aanmerking voor de premie van maximum 5.000 euro.

Het subsidiereglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 12 september 2024. De premie kan vanaf 1 oktober digitaal aangevraagd worden via het thuisloket.