Vangnachten zwerfkatten voorjaar 2024

Wist je dat een zwerfkat gemiddeld 40 kleintjes kan voortbrengen? Dit leidt vroeg of laat tot overlast en om dit te voorkomen organiseert het lokaal bestuur samen met Lievegemse dierenartsen zwerfkattenacties.

Omslagfoto: dimitrisvetsikas1969 via Canva

We krijgen regelmatig meldingen van overlast door zwerfkatten. Zwerfkatten zijn katten zonder eigenaar. De meeste van deze dieren waren oorspronkelijke huiskatten die zijn weggelopen of bewust door hun eigenaar op straat werden gezet.

Om overlast in te dijken, organiseren we elk jaar twee 'vangnachten' in februari en in september.

Hoe werkt een vangnacht?

Tijdens deze vangnachten worden de zwerfkatten gevangen en naar een plaatselijke dierenarts gebracht. Daar worden de katten gesteriliseerd of gecastreerd en voorzien van een oorknip. Na behandeling plaatsen we de gezonde zwerfkatten terug waar ze werden gevangen. Het terugplaatsen is van groot belang. Doet men dit niet, raakt het natuurlijke evenwicht verstoord en nemen vreemde katten de plaats van de verdwenen dieren in.

De locaties bepalen we aan de hand van meldingen en eigen vaststellingen. Is er in jouw buurt overlast door zwerfkatten? Meld het vóór 7 februari 2024 via het meldpunt. Geef het aantal zwerfkatten, je naam, adres en telefoonnummer door. Het asiel neemt enkele dagen vooraf contact met je op over de plaatsing van de kooien.

Wanneer vinden deze vangnachten plaats?

  • 12 tot 16 februari (Oostwinkel, Ronsele en Zomergem)
  • 19 tot 23 februari (Waarschoot)
  • 26 februari tot 1 maart (Lovendegem en Vinderhoute)

Voorkomen is beter dan genezen

Wist je dat het steriliseren en registreren van je huiskat verplicht is? Meer informatie: www.huisdierinfo.be/zoogdieren/katten.