Vangnachten zwerfkatten

Dit najaar organiseren we opnieuw een vangactie voor zwerfkatten. Dit doen we samen met het dierenasiel van Gent en plaatselijke dierenartsen. Met deze actie laten we de zwerfkattenpopulatie op een duurzame en diervriendelijke manier dalen en voorkomen we overlast.

Hoe gaan we te werk?

We plaatsen vangkooien op locaties die ons worden gemeld. Katten met een halsbandje of chip laten we onmiddellijk terug vrij. De zwerfkatten brengen we naar de dierenarts. Daar krijgen ze een medische controle, worden ze gesteriliseerd of gecastreerd en krijgen ze een knip in het oor ter herkenning. Daarna laten we ze opnieuw vrij op de plek waar ze gevangen werden. Dit doen we om het natuurlijke evenwicht niet te verstoren en te vermijden dat vreemde katten de plek van de verdwenen kat innemen. Vangen we kittens die nog socialiseerbaar zijn, dan brengen we die naar het asiel waar ze geadopteerd kunnen worden.

Hoe kan jij helpen?

  • Voorkom zwerfkatten en laat je eigen kat steriliseren. Het steriliseren en registreren van huiskatten is verplicht.
  • Voeder je soms zwerfkatten? Haal dan een dag vooraf een vangnacht het voeder weg. Zo kunnen de katten makkelijker in de kooi worden gelokt.
  • Overlast door zwerfkatten? Meld het via www.lievegem.be/meldpunt.

Data

De volgende vangactie zal op volgende locaties en data plaatsvinden:

  • Lovendegem: 19 september – 23 september 2022.
  • Waarschoot: 26 september – 30 september 2022.
  • Zomergem: 3 oktober – 7 oktober 2022.