Uittreksel strafregister verplicht voor iedereen die met kinderen of jongeren werkt in een vereniging

Op 1 juni 2022 keurde het Vlaams Parlement een decreet goed waarin allerlei aanbevelingen uit het Vlaams actieplan ter bestrijding van seksueel geweld gebundeld staan. Dit decreet is sinds 1 februari 2023 officieel actief.

Voor lokale verenigingen en organisaties betekent dit dat het sinds 1 februari 2023 verplicht is een uittreksel uit het strafregister (model 2 - goede zeden) op te vragen bij medewerkers die (op)nieuw aan de slag gaan in de vereniging. Het gaat dan om meerderjarige beroepskrachten én vrijwilligers die binnen de vereniging structureel in aanraking komen met kinderen en jongeren. Het is aan het bestuur van de vereniging om deze uittreksels op te vragen, te controleren en te beoordelen vóór het aanstellen van een medewerker. Het is aan de medewerker om een uittreksel van maximaal één maand oud aan de vereniging te bezorgen.

De nieuwe wetgeving is van toepassing op alle cultuur- en sportverenigingen of verenigingen die naast repetities, trainingen, kinder- en jongerenactiviteiten, onder meer ook activiteiten aanbieden die vallen onder opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan jeugd, kinderbescherming of begeleiding van minderjarigen. Hierin vallen dus ook kinderopvang, onderwijs en welzijn.

Voor jeugdverenigingen wordt een uitzondering gemaakt en is dit decreet niet van toepassing

Meer info kan je vinden op volgende websites:

Vraag hier een uittreksel uit het strafregister aan.