Uitrol snelheidsplan

Onze teams zijn momenteel bezig met de nodige aanpassingen te doen in het kader van het snelheidsplan. De hele operatie zal nog tot het voorjaar 2023 duren.

Het snelheidsplan is een onderdeel van een geïntegreerd mobiliteitsplan waar Lievegem sinds 2020 aan werkt. In het voorjaar van 2021 konden inwoners via de website allerlei voorstellen rond mobiliteit indienen. Het onderwerp dat hierbij het vaakst vermeld werd, was niet verrassend ‘snelheid’. Om aan die prioriteit te voldoen, werkte de gemeente als eerste aspect een snelheidsbeleid uit.

Snelheidsplan

De gemeenteraad keurde in januari het snelheidsplan voor Lievegem goed, met ingangsdatum 1 april 2022. Helaas sleept het bestellen en leveren van de nodige snelheidsborden langer op zich wachten dan verwacht. De afgelopen weken zijn we begonnen met het plaatsen van aangepaste borden. Op de plekken waar de nieuwe borden al geplaatst werden, gaat de aanpassing dan ook per direct in.

Het plaatsen van de borden gaat geleidelijk aan en we hopen deze hele operatie af te ronden tegen het voorjaar van 2023. Pas dan zal het volledige snelheidsplan uitgerold zijn.

Vier snelheidszones

We kiezen voor vier duidelijk afgebakende snelheidsregimes die de verkeersveiligheid en doorstroming moeten verbeteren:

  • 30 km/u: woonwijken, centrumstraten, doodlopende woonstraten, schoolomgevingen, jaagpad.
  • 50 km/u: verbindingsassen binnen de bebouwde kom (als er fiets- en voetpaden aanwezig zijn) en landelijke wegen buiten bebouwde kom.
  • 70 km/u: op belangrijke verbindingswegen (als er een vrijliggend fietspad aanwezig is).
  • 90 km/u: het stukje R4 in Vinderhoute.
snelheidskaart
Klik op de kaart om in te zoomen.