Test Be-alert op 5 oktober

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we jou graag snel verwittigen. Daarom beschikt onze gemeente over BE-Alert, een systeem dat jou informeert bij een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Op donderdag 5 oktober zullen we dit systeem testen.

Op 5 oktober kan je van onze gemeente een bericht ontvangen van het nummer 1789 en een e-mail van het mailadres no-reply@be-alert.be.

In het bericht zal deze tekst staan: BE-Alert gemeente Lievegem - Dit is een alarmeringstest, geen reactie vereist. Meer info over de werking van BE-Alert op www.be-alert.be.

Door BE-Alert te testen, kan onze gemeente de interne alarmeringsprocedures inoefenen. Bovendien willen we hiermee onze inwoners bewust maken van het feit dat het belangrijk is om meteen op de hoogte te zijn bij een noodsituatie. Voor inwoners die nog niet zijn ingeschreven, biedt deze test bovendien een mooie gelegenheid om dit alsnog te doen op de website www.be-alert.be.

Wat is BE-Alert?
BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee we jou kunnen verwittigen bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht sturen naar iedereen die impact kan ondervinden van een noodsituatie. Zo kan je op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

Registreer je
Om een testbericht te ontvangen moet je je registreren. Dit kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in. Schrijf je vandaag nog in en test mee op donderdag 5 oktober!

Actualiseer je gegevens
Het is belangrijk dat je jouw profiel op BE-Alert goed onderhoudt. Je kan jouw persoonlijke gegevens op elk moment aanvullen, wijzigen of zelfs verwijderen.
Bovendien kan je tot vijf adressen registreren. Voeg dus naast je thuisadres zeker ook je werkplaats en enkele andere belangrijke adressen toe (bv. familie).

Dit doe je in slechts enkele stappen:

  • Surf naar www.be-alert.be
  • Meld je aan met jouw e-mailadres en het paswoord dat je koos bij je registratie
  • Kijk je gegevens na en pas deze indien nodig aan
  • Klik onderaan op de knop ‘Bevestigen’

Vragen en antwoorden over de BE-alert test

Waarom kreeg mijn buurman een BE-Alert bericht en ik niet?

Met de alarmeringstool BE-Alert kan de overheid de bevolking meteen verwittigen in een noodsituatie. Door je in te schrijven op www.be-alert.be krijg je een bericht wanneer er zich een noodsituatie voordoet, ook al ben je niet thuis. Je kan in je profiel tot wel vijf adressen toevoegen. Denk maar bijvoorbeeld aan je werkadres, het adres van familieleden, etc. Daarnaast kan je nog extra telefoonnummers en een tweede e-mailadres toevoegen.
Hoe meer adressen je registreert in BE-Alert, hoe groter de kans dat je bij erg lokale incidenten alsnog een BE-Alert bericht ontvangt. Als jouw buurman een extra adres heeft geregistreerd dat in een andere testzone ligt, is het dus goed mogelijk dat hij een extra testbericht ontvangt.


Wat als je nog niet ingeschreven bent, maar midden in een noodsituatie zit?

Dankzij de technologie waarbij BE-Alert een bericht kan versturen naar alle gsm-toestellen die zich vlakbij een incident bevinden, kan je ook een alarmeringsbericht ontvangen als je niet bent ingeschreven. Alle personen in de alarmeringszone ontvangen automatisch een sms – op voorwaarde dat ze een mobiel toestel op zak hebben dat bereikbaar is. Deze alarmering wordt voornamelijk gebruikt bij incidenten waar een dringende handeling zoals schuilen of evacueren vereist is. Door online te registreren, verkleint de kans om een alarmering bij jou in de buurt mis te lopen. Wanneer je je wel hebt ingeschreven, maar niet aanwezig bent op het moment van de alarmering, dan krijg je automatisch ook een bericht. Je zal dus nooit voor verrassingen komen te staan.