Tel het verkeer in je straat

Lokaal bestuur Lievegem werkt mee aan het burgerwetenschapsproject Straatvinken en roept de inwoners op om op 25 mei tussen 17.00 uur en 18.00 uur het verkeer in de straat te tellen. Op die manier krijgen we niet alleen een mooi beeld van de verkeersdruk in verschillende straten, maar ook over de verschillende vervoersmiddelen die gebruikt worden.

Straatvinken

Straatvinken is een jaarlijks telmoment dat nagaat hoe gezond het verkeer in onze straten is. Dat gebeurt via een speciale tel-tool of een papieren telformulier. Tijdens het telmoment noteren inwoners een uur lang hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Die resultaten worden nadien geanalyseerd door wetenschappers van Universiteit Antwerpen en KU Leuven.

Straat-O-sfeer

Wil je een idee krijgen van de (verkeers)leefbaarheid van je straat? Doe na de telling dan nog even mee met de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer. Aan de hand van enkele verrassende vragen krijg je een goed beeld van de leefbaarheid van je eigen straat.

Lievegem op weg

Lievegem werkt aan een mobiliteitsplan en riep al eerder de Lievegemnaar op om hierover mee te denken. Zo konden inwoners in 2021 hun mobiliteitsideeën pinnen op een kaart. Daarbij zaten heel wat ideeën rond leefbare woonstraten, wat aantoont dat dit onderwerp leeft. Ook uit de grote bevolkingsbevraging (2019) bleek dat de Lievegemnaar verkeersveiligheid als eerste prioriteit zag.

Tel jij mee? Registreer je actie dan op www.straatvinken.be. Daar vind je ook de tel-tool, het telformulier en meer informatie.