#regiokracht geeft sociale projecten tot 12.000 euro steun

Heeft je wijk nood aan een groene ontmoetingsplek? Wil je vzw activiteiten organiseren om kwetsbare jongeren te ondersteunen? Droomt je sportvereniging van een G-sportwerking? Of heb je een ander idee waarmee je de wereld een beetje beter kan maken voor je streek en je streekgenoten? Blijf er niet mee zitten: pitch het voor 8 november bij #Regiokracht en krijg een financieel duwtje in de rug.

Omslagfoto: Streekfonds Oost-Vlaanderen

 

Streekfonds Oost-Vlaanderen maakt werk van een warme provincie, waar het voor iedereen goed is om te wonen, te werken, te ontspannen, te leven en op te groeien. Daarom ondersteunt het samen met heel wat gemotiveerde mensen en organisaties uit de regio jaarlijks diverse lokale initiatieven die een verschil maken.

“Afgelopen jaar kregen 39 sociale, inclusieve initiatieven verspreid over de hele provincie in totaal 376.141 euro steun,” vertelt coördinator Stefanie Albers. “Concreet begeleidt Streekfonds Oost-Vlaanderen de geselecteerde projecten om via een crowdfunding de helft van de benodigde middelen in te zamelen. Dankzij de financiële steun van onze partners verdubbelen we vervolgens het opgehaalde bedrag, met maximaal 6.000 euro. Het plafond ligt deze keer 1.000 euro hoger dan de voorbije jaren.”

Gezocht: projecten die mens en omgeving verbinden

Wie op een duurzame manier een maatschappelijke nood wil aanpakken in zijn buurt, stad of gemeente kan tot en met 8 november kandidaat stellen via streekfondsoostvlaanderen.be.

“Belangrijk is dat je lokaal project erop gericht is om mensen met elkaar en met de (leef)omgeving te verbinden, en dat je er als initiatiefnemer klaar voor bent om straks de handen uit de mouwen te steken om je concreet idee uit te voeren”, aldus Albers. “Wil je jouw project nog even aftoetsen, mail naar info@streekfondsoostvlaanderen.be of schrijf je in voor het digitale infomoment op 18 september of 10 oktober.”

Sterke regionale werking in Leiestreek, Meetjesland en de Oostrand van Gent

Streekfonds Oost-Vlaanderen opereert onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting en gelooft sterk in de kracht van lokale netwerken. Buurtbewoners kennen als geen ander de noden en opportuniteiten in hun streek. Daarom is de werking opgesplitst in vijf regio’s. Voor #Regiokracht komen projecten in aanmerking in de volgende steden en gemeenten: Aalter, Assenede, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate, Zulte.

De Sociale Kruidenier in Evergem werkte dit voorjaar samen met #Regiokracht. De winkel waar mensen in armoede tegen sterk verminderde prijzen inkopen kunnen doen, barstte namelijk uit zijn voegen. “We zouden heel graag meer buurtbewoners de kans geven om bij ons te winkelen, maar we kunnen onze producten nergens bewaren”, aldus mede-oprichter Stijn Descamps. Inmiddels haalde de vzw maar liefst 14.000 euro binnen, waardoor een grotere stockageruimte en misschien zelfs een grotere of tweede locatie binnen handbereik ligt.

Bekijk hier alle inspirerende projecten van #Regiokracht.