Preventieve maatregelen wateroverlast Waarschoot

Waarschoot heeft de afgelopen jaren regelmatig te maken gehad met ernstige wateroverlast na zware regenbuien. Het lokaal bestuur heeft daarom een plan opgesteld om deze problemen in drie probleemzones aan te pakken. In totaal investeert Lievegem 221.000 euro in een doordacht waterbeleid.

Omslagbeeld: Gabort71 via Canva Pro

In juni 2022 werd Waarschoot getroffen door hevige regenval. Er viel toen maar liefst 85 liter per vierkante meter op amper 2 uur tijd. Dat leidde tot problemen op verschillende plaatsen.

Nieuwe afloopbuizen, bufferzone en preventief onderhoud

Een van de zwaarst getroffen gebieden is de omgeving rond de Kapellestraat, waar tuinen en huizen regelmatig onder water kwamen te staan. Lievegem plaatste er nieuwe afloopbuizen die de tuinen verbinden met een bufferzone. De overloop van die buffer werd bovendien met 10 cm verlaagd. Hierdoor kan er meer overtollig water opgevangen worden tijdens stortbuien.

Het lokaal bestuur maakt ook afspraken met het bestuur van de watering Burggravenstroom om het Eeklo’s Leiken preventief te onderhouden en zo toekomstige overstromingen te voorkomen.

Aanpak van de wateroverlast in de Weststraat en Notendonk

In de Weststraat ligt het maaiveld op een aantal plaatsen lager. Dit leidde in juni 2022 tot heel wat overlast waarvoor Lievegem al een aantal maatregelen nam. Zo werd er in de eerste fase een overstortconstructie aangebracht: die leidt overtollig water naar een nieuw aan te leggen gracht zal leiden. Deze gracht is voorzien in 2025. Het lokaal bestuur investeerde hier zo’n 102.500 euro in een betere waterhuishouding.

In de wijk Notendonk-Lejour bleek er een probleem te zijn met de riolering. Wortels van straatbomen waren in de riolering gedrongen, wat de afvoer van regenwater vertraagde. Na een grondige reiniging en het verwijderen van wortels onder hoge druk, zijn de riolen weer vrijgemaakt. Deze werken kostten Lievegem 49.000 euro.

Langdurige oplossing voor wateroverlast

Met deze ingrepen zijn de belangrijkste pijnpunten weggewerkt, maar hier stopt het niet. Lievegem plant nog extra onderhoud van rioleringen in onder meer Kere, Patronagiestraat en Stuiver.