Peuk gedaan!

Samen met Mooimakers, die ons nauw begeleiden in de aanpak rond zwerfvuil en sluikstorten, testen we momenteel drie verschillende soorten peukenpalen. Dat zijn specifieke vuilnisbakken voor peuken en komen voor in verschillende vormen en formaten.

Peukenpalen

Je vindt onze peukenpaal aan de bushalte Markt in Zomergem. We zijn begonnen met de omgeving peukenvrij te maken en een meetgebied aan te duiden. Elke week worden de peuken die op de grond liggen geteld en opgeruimd door onze 'Liever Mooi'-ploeg. Al deze metingen worden bijgehouden. Na de testperiode kunnen we op basis van de metingen een peukenpaal kiezen die we ook op andere plaatsen kunnen gebruiken.

    Hotstpots

    Het bushokje aan de Markt in Zomergem is één van de hotspots waar we verschillende technieken uittesten voor verschillende probleemfracties. Denk maar aan peuken, hondenpoep, zwerfvuil, sluikstort, etc. De komende weken testen we ook daar verscheidene technieken uit om zo te weten te komen welke ons écht helpt in de aanpak tegen sluikstort en zwerfvuil.

    Peuk gedaan!

    Maar wat op plekken waar geen peukenpaal staat? Er zijn redenen genoeg om er alles aan te doen en je peuk niet op de grond te laten belanden. Alle manieren zijn goed om ervoor te zorgen dat er geen peuken op de grond of in rioolputjes terecht komen.

    • Stoppen met roken.
    • Doof ze uit en gooi ze in een vuilnisbak.
    • Geen vuilnisbak in de buurt? Dan is een zakasbakje misschien wel een oplossing. Je kan die vinden in webshops, tabakswinkels of er gewoon zelf eentje maken!
    • Doe je dit al? Peuk gedaan!