Paard in het landschap

Paarden zijn van nature steppedieren die elke dag vele kilometers afleggen en zo hun kostje bijeen grazen. Ze eten daarbij niet alleen gras, maar ook kruiden, bladeren en twijgen van houtachtige planten. Wil je als Oost-Vlaamse paardenhouder weten hoe houtige kleine landschapselementen zoals hagen, heggen, houtkanten, bomen maar ook veedrinkpoelen of een degelijk graslandbeheer niet alleen het omringende landschap en de natuur, maar ook het welzijn van je paarden ten goede komen? Ben je benieuwd naar de ervaringen van enkele Oost-Vlaamse paardenhouders die al een aantal van deze elementen toepasten op hun paardenhouderijen? Kom dan op zondag 27 maart 2022 naar onze inspiratiedag! We geven die dag een aantal interessante lezingen en bezoeken paardenhouderijen in Lebbeke en Herzele.

Programma

09.30 - 10.00 uur: ontvangst
10.00 - 10u.30 uur: integratie van paardenhouderijen in het landschap
10.30 - 11.00 uur: beplanting als beschutting voor paarden en demo AgroforestryPlanner door ILVO en BDB
11.00 - 12.30 uur: terreinbezoek professionele paardenhouderij (Lebbeke)
12.30 - 14.30 uur: boterhammenlunch + verplaatsing naar Herzele
14.30 - 16.00 uur: terreinbezoek hobbypaardenhouder (Herzele)
16.00 uur: napraten met drankje en hapje

Inschrijven en praktische informatie

Locatie: Zaal Heidehof (Heizijdestraat Lebbeke)

  • Eigen vervoer, middaglunch en laarzen noodzakelijk
  • Inschrijven is nodig, dat kan via dit formulier. Inschrijven kan tot en met 24 maart 2022, de plaatsen zijn beperkt!

Heb je nog verdere vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren:

Paard in het Landschap

Deze inspiratiedag kadert in het plattelandsontwikkelingsproject Paard in het Landschap. Dit project is een samenwerking van de drie Oost-Vlaamse regionale landschappen: Vlaamse Ardennen, Meetjesland en Schelde-Durme. Het project loopt nog tot april 2022 en geniet financiële steun van Europa (ELFPO - Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling), Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen.

De laatste decennia is het aantal paarden en paardeneigenaars in de provincie Oost-Vlaanderen sterk toegenomen. Deze trend heeft een belangrijke invloed op natuur en landschap. Jammer genoeg gaat dit vaak samen met versnippering, degradatie en verrommeling van het landschap en een achteruitgang van de natuur- en omgevingskwaliteit. Nochtans hoeft dat niet zo te zijn. Paardenhouders kunnen net zo goed landschapsbouwers zijn en toch heel wat kansen aanbieden voor biodiversiteit, ecologisch herstel en vrijwaring van waardevolle landschappen.

De Regionale Landschappen Meetjesland, Vlaamse Ardennen en Schelde-Durme willen de paardenhouders in de streek via het project “Paard in het Landschap” sensibiliseren, inspireren, begeleiden en ondersteunen om hun paardenweides en infrastructuur natuurvriendelijk en landschappelijk waardevol in te passen in het omgevende landschap, zodat dit een meerwaarde is voor zowel natuur, landschap als voor de paarden zelf.