Nieuwe restafvalzakken

Sinds kort zijn er nieuwe restafvalzakken in omloop in onze gemeente. Deze zakken kunnen er iets anders uitzien dan de ‘oude’ zakken, maar ze dienen te beantwoorden aan eenzelfde Europese kwaliteitsnorm.

De nieuwe restafvalzakken worden - zoals steeds - aangekocht door afvalintercommunale IVM. Sinds 2021 verplicht de Vlaamse regelgeving om bij de productie van de restafvalzakken die door lokale besturen worden aangekocht, minstens 50% regeneraat (uit afval herwonnen grondstof) te gebruiken.

Door het gebruik van dit regeneraat is de kleur van de restafvalzak niet meer 'sneeuwwit', maar eerder een grijstint. Dit is volkomen normaal. Bij het afrollen van de restafvalzak van de rol, zal je merken dat de opdruk niet (altijd) zichtbaar is. Maar als je de zak openvouwt, zie je de opdruk met vermelding van de gemeentenaam verschijnen. De restafvalzak ziet er voor het overige hetzelfde uit als de oude zak.

Kwaliteitseisen zijn dezelfde

Voor de productie van de restafvalzakken worden strenge kwaliteitseisen opgelegd. Deze verschillen niet van de ‘oude’ zakken, want hiervoor gelden onder meer Europese kwaliteitsnormen en waarbij stalen van de geproduceerde zakken aan labotesten worden onderworpen. De leverancier moet er ook op toezien dat de kwaliteit van de zakken geborgd blijft tijdens het hele productieproces.

Mocht je ondanks deze controles toch een zak hebben waarvan de flappen bijvoorbeeld gemakkelijk scheuren of waarop geen opdruk te zien is, dan kan je de rest van die rol inruilen voor een nieuwe rol bij de gemeente. Dat kan bij de onthalen in Lovendegem, Waarschoot en Zomergem of bij team omgeving (Dreef 20, Zomergem). Wij bezorgen de restafvalzakken met een fout aan IVM die op hun beurt de producent contacteert om na te gaan of er bij de productie is mis gaat.

Snel op de bal spelen: lotnummer is noodzakelijk

IVM voert zelf regelmatig kwaliteitscontroles uit en laat willekeurige rollen testen aan de Universiteit Hasselt. Aan de hand van deze testresultaten volgt IVM de kwaliteit van de leveringen nauwgezet op zodat tijdig in overleg kan worden gegaan met de leverancier van de zakken. indien er productiefouten zouden worden vastgesteld. Maar ook de meldingen van inwoners zijn een belangrijk hulpmiddel in het detecteren van mogelijke productiefoutjes. Vandaar het belang om snel melding te maken van problemen.