Nacht van de duisternis

Tijdens de ‘Nacht van de Duisternis’ wil de vereniging Preventie Lichthinder ieder van ons weer het mooie van het nachtelijke landschap laten ontdekken. Er wordt immers veel en verkeerd verlicht gebruikt en dat heeft gevolgen voor mensen, dieren en planten.

Door aandacht te hebben voor correct lichtverbruik, gebruiken we onze infrastructuur om een duurzame toekomst te creëren. Zo dragen wij bij tot de volgende duurzaamheidsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG's):

  • SDG9: industrie, innovatie en architectuur.
  • SDG15: leven op het land.

Wat doet Lievegem?

Ook met minder licht kunnen we de nodige en gewenste veiligheid verzekeren:

  • De openbare verlichting vervangen we door LED-verlichting. Dat zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar maakt het ook mogelijk om de lichtintensiteit aan te passen. Zo werkt de LED-verlichting tijdens een deel van de nacht op halve kracht. Goed voor het milieu en onze gemeentelijke financiën.
  • Tijdens het weekend van de Nacht van de Duisternis wordt ook bepaalde klemtoonverlichting gedoofd zodat het in een aantal dorpskernen terug donker wordt.

Nachtelijke activiteit

De adviesraad GEMINA en Natuurpunt Zomergem grijpen de kans om in deze donkere nacht het dorp met een andere ‘licht’ te bekijken. Zij organiseren een avondwandeling met als thema ‘Nachtelijk kijken’. De wandeling (4,5 km) start aan het gemeentehuis van Zomergem. Ook de handelaars en horecazaken dragen hun steentje bij door hun (etalage)verlichting te doven.

08.10.2022 (20.00-23.00 uur)
Locatie Gemeentehuis Zomergem
Prijs Gratis