Lokale helden voor globale doelen

Met de Week van de duurzame gemeente (18-25 september) willen we de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) in de kijker zetten. Er bestaan al heel wat lokale initiatieven die bijdragen aan één of meerdere SDG’s.

In onze gemeente zijn een aantal groepen lokale helden actief aanwezig. We willen deze vrijwilligers graag in de kijker zetten want zij dragen door hun acties dagelijks bij aan inclusie, gelijkheid of armoedebestrijding.

Dienstencentrum Kerkelare

Kerkelare is een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners waar iedereen welkom is voor ontspanning, digitale ondersteuning, sport, … Of voor lekker en gezellig eten in het dorpsrestaurant. Vrijwilligers spelen hierin een centrale rol en zijn onminsbaar. Hun inzet draagt bij tot heel wat duurzame doelstellingen.

Kringloopkrachten

Ook onze Kringloopkrachten zijn ware lokale helden. Zij brengen hun kennis over composteren en kringlooptuinieren graag tot bij geïnteresseerden. Zo zorgen voor een kleinere afvalberg, wat tegelijkertijd ook de portemonnee ten goede komt.
 

Minder Mobielen Centrale

Onze vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale staan steeds klaar voor mensen die behoefte hebben aan vervoer. Op die manier heeft iedereen de kans om op familiebezoek of een consultatie bij de dokter te raken.

Activiteiten

We organiseren in het kader van deze week van de duurzame gemeente heel wat activiteiten die bijdragen aan de SDG-doelen:

Fruitpersdag (17 september)

De mobiele fruitpers is bedoeld voor mensen die zelf fruit kweken en het teveel aan fruit in sap willen laten persen. Het fruit wordt er ter plaatse tot gepasteuriseerd sap geperst en opgeslagen in een zogenaamde ‘zak-in-doos’ van 5 liter. Het persen gebeurt enkel op afspraak. Je kan die afspraak rechtstreeks maken bij fruitpers Thijs Tanghe op 0495 73 36 70.

17.09.2022 – Gemeentemagazijn Lovendegem (Kasteeldreef 88)

sdg2sdg12

Infomarkt trage wegen (20 september)

Het Lievegems trage wegenplan wordt voorgesteld aan alle inwoners tijdens een infomarkt.

20.09.2022 - 18.00 tot 21.00 uur - Gemeentehuis Zomergem

sdg9sdg11

Infomoment energiebesparende maatregelen (22 september)

Als gemeente willen we graag ons steentje bijdragen om de energie-armoede te verminderen. Informeren is daarbij een belangrijke eerste stap. Daarom organiseren we een infomoment over manieren om energie te besparen: belang van renovatie, praktische informatie over het groepsaanbod en het nut van zonnepanelen. We sluiten af met een vragenmoment en een drankje.

22.09.2022 – 20.00 uur – Raadzaal (Kasteeldreef 72)

sdg1sdg7sdg13

Bedankingsmoment Mooimakers

De Mooimakers worden persoonlijk uitgenodigd naar een bedankingsmoment. De gemeente Lievegem wil hen bedanken voor hun inzet bij het zwerfvuilvrij maken van de openbare ruimte.

sdg11sdg12sdg15