Lievegem wil gebouwen 'Miki' aankopen

Gemeente Lievegem wil de voormalige buurtwinkel ‘Miki’ in Zomergem aankopen om de gronden gelegen achter 't Schaapstuk ook vanuit de Dreef bereikbaar te maken. Op die manier wil Lievegem een ruimte creëren die heel wat mogelijkheden biedt voor het dorpscentrum. De uiteindelijke invulling gebeurt in overleg met de inwoners.

Naast en achter het parochiaal centrum 't Schaapstuk is de gemeente eigenaar van zowat 3.000 m² onbebouwde gronden. Deze gronden zijn momenteel enkel bereikbaar via de Hofbouwstraat. Recent werd in de Dreef de handelszaak 'Miki' te koop gesteld, een eigendom op een oppervlakte van 954 m² grond die aansluit bij de gronden van de gemeente.

Door het gemeentelijk terrein achter 't Schaapstuk te verbinden met het terrein ‘Miki’, creëert Lievegem een ruimte van 4.000 m² die vanuit de Dreef rechtstreeks bereikbaar wordt. Een unieke opportuniteit voor het centrum van Zomergem met tal van mogelijkheden voor de toekomst.

Kansen voor het centrum van Zomergem

Met de aankoop van deze gebouwen wil de gemeente nog meer kansen creëren voor het centrum van Zomergem. De uiteindelijke invulling van deze nieuwe opportuniteit zal gebeuren in overleg met de inwoners van het dorp. Lievegem ziet alvast een combinatie van mogelijkheden zoals:

  • Een groene ruimte in het centrum van Zomergem die rechtstreeks bereikbaar is vanuit de Dreef.
  • Bijkomende parkeerplaatsen in het centrum van Zomergem.
  • Een Hoppinpunt (vroeger gekend als ‘Mobipunt’) voor aansluiting op het openbaar vervoer met een aanbod deelwagens en – fietsen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen, eventueel een afhaalpunt voor levering door pakjesdiensten, …
  • Rechtstreekse zachte verbinding vanuit de Dreef naar de Hofbouwstraat (Schaapstuk, school).

Ter goedkeuring op gemeenteraad september

Het college sloot een principiële overeenkomst tot aankoop af met de verkoper voor de prijs van 398.000 euro. In het meerjarenplan als  ACT-396voorzien in de 'Aankoop en inrichten groene (speel)ruimte in de dorpskernen; 200.000 euro schuift door van 2021 naar 2022 en aangepast tot een krediet van 500.000 euro'. De definitieve aankoop zal op 14 september 2022 aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.