Lievegem ondertekent klimaatpact

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (kortweg Klimaatpact) is een pact tussen de Vlaamse overheid en de steden en gemeenten. De gemeente Lievegem helpt zo de globale Vlaamse én Europse klimaatdoelstellingen te verwezenlijken.

In 2019 ondertekende Lievegem reeds het Burgemeestersconvenant waarbij Lievegem zich er toe verbindt om de uitstoot van CO2 met ten minste 40% terug te dringen tegen 2030. Door het ondertekenen van dit pact wil de gemeente nog een stap verder gaan. Lievegem wil de uitdaging aangaan om zowel op vlak van adaptatie als mitigatie acties te ondernemen zoals meer streekeigen bomen en hagen aanplanten, wijkrenovaties (zoals in de Bloemekenswijk) uitbreiden over het hele grondgebied, autodeelplan tot ontwikkeling brengen, onthardingsprojecten uitwerken in samenwerking met o.a. scholen en onderzoeken waar collectieve buffer- en infiltratiemogelijkheden zijn.

Om een extra boost te geven aan de reeds geplande klimaatacties voorziet de Vlaamse overheid een subsidie (trekkingsrecht met 50% cofinanciering).