Lievegem behaalt de 10 mondiale uitdagingen

Lievegem behaalde in 2022 de 10 mondiale uitdagingen, een campagne van de provincie Oost-Vlaanderen. Elk van die uitdagingen zet het belang van mondiale solidariteit en samenwerking op lokaal vlak in de kijker. De uitdagingen werden behaald door een nauwe samenwerking van gemeentelijke teams met de lokaal mondiale raad en fairtradetrekkers in onze gemeente.

 

In Lievegem werden tal van activiteiten georganiseerd zoals een mondiale filmavond, een personeelsactie tijdens de Week van de Fair Trade en er waren ook acties rond mondiale vorming en fairtrade in lokale scholen. Het stedenbandhuisje reisde rond in de Lievegemse scholen waardoor kinderen konden leren over de Senegalese cultuur. Lievegem nam ook voor het eerst deel aan de Week van de Duurzame gemeente.

De kers op de taart was de fairtradegeschenkenbeurs in december, waaraan alle vrijwilligers met een warm hart voor eerlijke handel en de wereld meehielpen. We kregen een extra vermelding voor de goede communicatie rond lokaal mondiaal beleid zoals de mondiale nieuwsbrieven en de mondiale rubriek in de Lievelink.

 

Lievegem ontvangt een mooie prijs

Lievegem ontvangt als prijs een korting van 1.000 euro op trajecten aangeboden in het kader van het Omgevingscontract. Johan Vermussche, voorzitter van de lokaal mondiale raad, mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van gedeputeerde Leentje Grillaert.  Via het Omgevingscontract met de Provincie Oost-Vlaanderen kunnen gemeenten intekenen op een breed aanbod van diensten en projecten rond thema's als milieu, omgeving, klimaat, natuur, mobiliteit, landbouw en economie.

 

De 10 uitdagingen rond lokaal mondiaal beleid 

  1. Organiseer een mondiale week met een zelfgekozen thema
  2. Organiseer een activiteit rond wereldburgerschap in het lokale cultuurcentrum
  3. De bibliotheek zet een activiteit op rond wereldburgerschap
  4. De basisscholen in de gemeente organiseren een educatieve activiteit rond een mondiaal thema
  5. Zorg voor een vaste rubriek in het lokale infoblad rond mondiale thema’s
  6. Communiceer naar je inwoners over lokale initiatieven rond mondiale solidariteit binnen de gemeente
  7. Organiseer een faire markt met sensibiliserend luik
  8. Neem een initiatief om duurzaam consumeren bij de bevolking te stimuleren
  9. Zorg dat minstens één extra duurzaam product structureel wordt aangekocht door het gemeentebestuur
  10. Organiseer een activiteit voor het gemeentepersoneel om het draagvlak voor het eigen lokaal mondiaal beleid te vergroten

Klik hier om meer te weten te komen over het lokaal mondiale beleid in Lievegem.