Leer het Lievegems landbouwleven kennen

Een week voor de ‘Dag van de landbouw’ lanceert Lievegem een project om de lokale landbouwers in de kijker te zetten. Onder de noemer ‘Open boeren’ kan je kennismaken met 18 landbouwbedrijven aan de hand van een website, drie fietsroutes en infoborden in het landschap.

Omslagbeeld: Eric Thierens

In totaal gingen er 18 Lievegemse boeren in op de vraag van de Gemeentelijke adviesraad voor land- en tuinbouw (GALT) om aan dit sectorversterkende project mee te werken. De ‘open’ in ‘Open boeren’ slaat enerzijds op de openheid van de landbouwers en de wil om met hun verhaal naar buiten te willen komen. Anderzijds slaat het ook op de open ruimte die zo kenmerkend is voor Lievegem en mee door boeren in stand wordt gehouden.

Verbinding tussen inwoners, open ruimte en landbouw

Lievegem wil met dit project de positieve inspanningen in de hedendaagse land- en tuinbouw benadrukken. Het is belangrijk dat iedereen een juist beeld heeft van de initiatieven die land- en tuinbouwers dagelijks leveren op vlak van milieu, dierenwelzijn en duurzaam ondernemen.


Bovendien moet ‘Open boeren’ de boeren terug dichter brengen bij de buren. Het lokaal bestuur wil de Lievegemnaar meer voeling laten krijgen met het platteland. Dit project biedt de inwoners de kans om kennis te maken met akkerbouw, veeteelt, serreteelt en fruitteelt. Het project biedt de Lievegemnaar de kans om bij te leren met akkerbouw, veeteelt, mestverwerking, serreteelt, fruitteelt, traditionele en biologische landbouw, korte keten, etc. en alles wat daarbij komt kijken.

Een website, bedrijfsborden en prikkelende vragen

De centrale plek voor al deze informatie, is de website www.openboeren.be. Daar krijgen de deelnemende landbouwbedrijven een bedrijfspagina om hun geschiedenis, aanpak en resultaten te vertellen.

Al zal je ‘Open boeren’ ook in het Lievegems landschap kunnen ontdekken. De deelnemende bedrijven krijgen een stijlvol bedrijfsbord met daarop een quote en een link naar de website. Langs akkers en velden zullen er 100 infobordjes met vraag en antwoord geplaatst worden die de passant doen nadenken over een specifiek onderwerp.

Fietsen langs trage wegen en tussen velden

Speciaal voor ‘Open boeren’, ontwikkelde Lievegem maar liefst drie fietsroutes die je langs de deelnemende bedrijven en infobordjes gidst. De drie routes kennen een gezamenlijk punt, waardoor je kan kiezen om er eentje te doen of om verschillende routes te combineren.

De drie fietsroutes zijn tussen de 20 en 30 km lang, verkeersluw en maken maximaal gebruik van de Lievegemse trage wegen. Op die manier rijd je letterlijk verschillende kilometers tussen de velden.

Je vindt meer informatie op www.openboeren.be.