Kapwerken in de Vinderhoutse bossen

Van 15 september tot 1 november 2023 zal een aannemer op verschillende plaatsen Canadapopulieren kappen in de Vinderhoutse bossen. De volgroeide populieren vormen op vele plaatsen een gevaar voor de recreanten en de hoogspanningslijn.

Omslagfoto: Griet Buysse

Naar een gevarieerd gemengd loofbos

De kapwerken worden uitgevoerd langs de Langendam, de Meirebeek en onder de Fluxys- luchtleiding. Op de plaatsen waar gekapt wordt, zal spontaan gemengd loofhout groeien. Dat zorgt op termijn voor een bos dat beter bestand is tegen klimaatwijzigingen zoals droogte en hitte. Een gevarieerd gemengd loofbos is ook geschikter voor tal van inheemse planten en struiken. Insecten, vleermuizen en (roof)vogels houden van bosranden met veel variatie in hun structuur, waardoor windluwe, schaduwrijke en zonnige plaatsen elkaar afwisselen.

Dood hout en weinig verstoring

In de kwetsbare zone langs de hoogspanningslijn blijven de gekapte bomen in het bos liggen omdat de bodem dan niet verstoord wordt. Daar zal de natuur zich herstellen met nieuwe ondergroei en kruidige vegetatie en zorgen de neerliggende bomen voor heel wat schuilmogelijkheden voor kleine zoogdieren en andere organismen die afhankelijk zijn van dood, liggend hout.

Aan de uitvoering van de werken worden ecologische randvoorwaarden gesteld om onder andere de rust van (roof)vogels en vleermuizen te garanderen, om te voorkomen dat de bodem verdicht of beschadigd raakt of de beekoever verloren gaat.

Tijdens de werken wordt de werfzone om veiligheidsredenen volledig afgesloten voor alle bezoekers. Je kunt de aangeduide alternatieve wegen en toegangen gebruiken. We danken je alvast voor je begrip!

In het najaar van 2024 starten dan de werken voor de recreatieve inrichting van de Vinderhoutse Bossen.

Contact

Agentschap voor Natuur en Bos, Laurent Flostroy - 0499 54 17 74 - laurent.flostroy@vlaanderen.be