Het allereerste exemplaar van de verjaardagskalender ‘Onvergetelijk!’ overhandigd in Lievegem

Op 21 november overhandigde Stefanie Clement als auteur en inwoner van Lievegem persoonlijk het allereerste exemplaar van de verjaardagskalender ‘Onvergetelijk!’ aan Carine Depoorter, een mantelzorger en inwoner van Lievegem. De verjaardagskalender is speciaal ontworpen voor mantelzorgers van personen met dementie als handvat voor een inspiratievolle dagbesteding. Het is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in samenwerking met Cera.

 

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Cera hebben de handen in elkaar geslagen en lanceren de verjaardagskalender voor mantelzorgers en personen met dementie. Het is een unieke kalender, die je 365 dagen lang kan inspireren met tips en ideeën voor activiteiten om samen met de persoon met dementie te beleven. De kalender zorgt dat mantelzorgers en de personen met dementie samen nog meer onvergetelijke momenten meemaken zodat die periode waarvoor je zorgt met iemand met dementie ook een onvergetelijke periode wordt. Een periode waarin je connecteert met mekaar op momenten waarop je niet zou denken dat het mogelijk is. De tips in de verjaardagskalender zijn concreet en bruikbaar. Ze zijn een houvast voor wie leeft in het ‘nu’. 

 

Centraal in de woonkamer

De kalender is een instrument om op een heel laagdrempelige manier mantelzorgers over alle mogelijke vormen van dagbesteding en ontspanning te informeren. Je kan de kalender centraal in de woonkamer zetten. Het kan een fijne manier zijn om gesprekken aan te gaan en samen dingen te doen. De kalender biedt ideeën en tips aan en zorgt voor verbinding tussen de mantelzorger en de persoon met dementie. Ook de verbinding met de ruimere omgeving wordt hierdoor versterkt. Zelfs in digitale tijden blijft een kalender nog altijd een topper. De ‘look & feel’ oogt heel fijn en fris. Hij is luchtig, behapbaar en jong.

 

De kalender is kant en klaar voor de mantelzorgers, laagdrempelig en vernieuwend. Naast het geven van inspiratie willen we de mantelzorger een beetje triggeren om iets te doen wat buiten zijn comfortzone ligt en toch zorgt voor verbinding. Zo komen zij als mantelzorger niet alleen in de rol van zorgverlener terecht, maar kunnen zij ook echt hun rol als partner, dochter, buurman, … opnemen. De kalender heeft als doel om jou als mantelzorger de rol van zorgverlener even te laten parkeren zodat je echt als familielid, vriend of partner met de persoon met dementie kan connecteren. De kalender is er om jou als mantelzorger een beetje te helpen genieten, te leven in het nu.

 

De verjaardagskalender ‘Onvergetelijk!’ kan je krijgen bij Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en is een uitgave van Politeia. Hij is te reserveren bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen via winkel.dementie.be