Erfgoeddag Meetjesland

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, slaan we de handen in elkaar om het jaarthema ‘Thuis’ verder uit te diepen. In onze streek, waar tradities en erfgoedbeleving diepgeworteld zijn, voelt ‘Thuis’ als een vertrouwde en voor de hand liggende waarde.

Omslagbeeld: Erfgoeddag Meetjesland

Op zondag 21 april kan je je volop onderdompelen in ons lokaal erfgoed. Zo kan je in Assenede meer te weten komen over molens, in Evergem zien hoe de volkssport krulbollen de Meetjeslanders over de grote plas thuis deed voelen en een expo over de melkerij Stassano-Stabilac bezoeken in Eeklo. Maar die dag kan je ook best wat Lievegems erfgoed ontdekken.

Houvast in een nieuwe thuis

Bezoek de fototentoonstelling ‘Houvast in een nieuwe thuis’ in het Waarschootse woon- en zorgcentrum De Linde. Bewoners uit het woon- en zorgcentrum houden vast aan de voorwerpen die voor hen het gevoel van hun vertrouwde thuis oproepen. De bezoeker kijkt mee met hen in het verleden en ziet hoe het centrum
probeert om elke dag voor hen een houvast te bieden in hun nieuwe thuis. Het zijn portretten die spreken over verlies en loslaten, maar ook mooie herinneringen opdiepen, een warm verlangen naar thuis.

De tentoonstelling is toegankelijk van van 15 april tot en met 13 mei op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag (telkens van 14.00 tot 16.45 uur) in de cafetaria van WZC De Linde (Schoolstraat 33B, 9950 Lievegem). Meer informatie: 09 377 31 51 of www.wzc-delinde.be/contacteer-ons.

Klim in jouw stamboom

Samen met de Meetjeslandse regionale afdeling van Familiekunde Vlaanderen stelt Historisch Lieveland op twee namiddagen Lovendegemse familiegeschiedenissen centraal. De vereniging organiseert dit onder de noemer Genealogisch Weekend Lovendegem met als ondertitel ‘Klim in jouw stamboom en duik in de geschiedenis!’ Het wordt een tweedaags netwerkmoment waarbij enkele levensverhalen in de kijker worden gezet, maar waarbij tegelijk op zoek gegaan wordt naar nog niet vertelde verhalen, familieobjecten en genealogische gegevens in het dorp. Voor Historisch Lieveland en hun partners is het een start om later de ingezamelde en onontgonnen familieverhalen te gaan bundelen in een publicatie. Voor wie zelf vragen heeft over de eigen familiegeschiedenis worden het alleszins twee inspirerende namiddagen, daar in Lovendegem.

Een week na Erfgoeddag, op zaterdag 27 en zondag 28 april van 14.00 tot 18.00 uur, kan je naar de Raadzaal in het Administratief Centrum (Kasteeldreef 72) voor dit bijzonder netwerkmoment van Historisch Lieveland.