Eerste Lievegemse hondenlosloopweide is een feit

Deze week werd de hondenlosloopweide in Ververij (Waarschoot) feestelijk geopend. Goed nieuws: later deze maand volgt ook nog de opening van de hondenlosloopweide in Sportstraat (Lovendegem). Kostprijs voor deze hondenlosloopweide: 15.000 euro.

Omslagbeeld: Marc Van Wambeke

Goed nieuws voor de meer dan 5.200 honden in Lievegem: op 5 juni 2024 openden we onze eerste Lievegemse hondenlosloopweide. Nog beter nieuws: binnenkort komt er nog eentje in Lovendegem en ook voor Zomergem wordt er nog een speelplek voor viervoeters voorzien.

Wat is een hondenlosloopweide?

In een hondenlosloopweide kan je hond zorgeloos van de leiband. Als je een wandeling maakt buiten zo’n weide met je hond, moet die altijd aangelijnd zijn. Loslopende honden kunnen namelijk andere dieren angstig maken of zelfs aanvallen. We willen hiermee voorkomen dat de honden iemand lastig- en/of aanvallen, want dit kan ernstige gevolgen hebben. Als je hond losloopt, kan je ook een GAS-boete riskeren.

Wat betreft hondenpoep, die moet zowel in als uit een losloopzone altijd opgeruimd worden zodra de hond zijn behoefte gedaan heeft. Ook moet je steeds in het bezit zijn van zakjes om de hondenpoep op te rapen.

Naast de praktische ruimte voor honden, heeft een hondenlosloopweide ook een sociale rol te vervullen. Mens en dier ontmoeten er elkaar en leggen er vaak nieuwe contacten. Zoals op zovele losloopweides zullen mensen wellicht afspreken, nieuwe contacten leggen en viervoeters elkaar laten besnuffelen.

Primeur voor Waarschoot

Het lokaal bestuur investeert in dierenwelzijn en losloopweides voor onze geliefde viervoeters. Wie al wat minder ruim woont, of wie eens zijn hond los wil laten, minder goed te been is en de hond eens wil loslaten, kan terecht op onze deze plekken. Waarschoot krijgt de primeur hier aan de Ververij, maar volgende week openen we ook de hondenlosloopweide bij de nieuwe sport- en recreatiezone in Lovendegem. Ook Zomergem krijgt nog een hondenlosloopweide, maar daar zijn we nog op zoek naar een geschikte locatie.

3.000 m² loslopend plezier

De hondenlosloopweide in Ververij is ruim 3.000 m² en bestaat uit twee delen. Een sluiszone met zitbank en de grote zone waar je je hond kan loslaten. In de grote zone plantten we struiken aan zodat je hond wat speelelementen heeft en lekker kan rondsnuffelen. Een afvalbak en twee zitbanken moeten ervoor zorgen dat het een gezellige, nette plek blijft voor mens en dier.

We hebben verschillende toegangspoorten voorzien op het terrein. Zo is het makkelijk toegankelijk voor bezoekers én medewerkers van het lokaal bestuur die het terrein zullen onderhouden.